Translate

keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Aukotuskokeilu - Talo no 80 tupsahti tähän väliin

Seuraavana suurempana projektina minulla on pienen kerrostalon rakentaminen valmiista kaapista ja päätin sitä ennen kokeilla miten hyvin monitoimileikkurilla saa ikkuna- ja oviaukot syntymään valmiiseen pintaan. Talojen numeroinnissa olen noudattanut tilausjärjestystä, joten tälle pikkukokeilulle annoin sitten numeroksi 80 vaikka edelliset ovatkin vielä tekemättä.
Olin loytänyt Bauhausista tällaisia kateviä puisia varastolaatikoita, joista olen jo aiemminkin rakennellut pieniä nukketaloja. Tässä on valmiiksi kansi, jota voi sellaisenaan käyttää valmiin talon etuseinänä. Laatikko on mitoiltaan 30x40x23 cm.
Piirsin laatikkoon ovi- ja ikkuna-aukkojen paikat jä lähdin kokeilemaan viime vuonna syntymäpäivälahjaksi saamaani monitoileikkuria aukkojen tekemiseen. Aiemmin olin tehnyt aukkoja poraamalla reiät ikkuna-aukkojen kulmiin ja sahaamalla aukot kuviosahalla. Poraamisessa ongelmaksi osoittautui se, että pora joskus repäisi pahasti puusta sälöjä.
Leikkuri osoittautui todella hyväksi valinnaksi, sillä se pysyi hyvin piirretyn viivan päällä ja aukot sai viimeisteltyä ohutteräisellä japaninsahalla niin, että aukoista tuli tosi siistit.
Ikkuna-aukkopaloista tein täytepalat kantokahvojen reikiin ja oviaukkkojen palat aion sellaisenaan käyttää ovina, jotka tulevat talon etuseinään.
Puolen tunnin työn jälkeen varastolaatikko alkaa erehdyttävästi näyttää nukketalolta. Suosittelen tällaisen leikkurin käyttöä silloin jos esimerkiksi valmiiseen taloon täytyy jostain syystä tehdä lisää ikkunoita.

Jos kesä jatkuu näin sateisena saatan saada tästä vielä talon sinne Forssan Wanhan ajan lelumessuille pöytääni. Joka tapauksessa uskallan nyt hypätä uuden kerrostaloprojektini kimppuun.Ei kommentteja: