Nyt sähkötyökalujen ollessa kaivettuna esille, päätin vielä hieman kokeilla käsilläni olevia ledejä ja niiden valo-ominaisuuksia. Teen tässä samalla pientä yhteenvetoa siitä, millaisia nukketaloihin soveltuvia ledejä on markkinoilla.
Ledit ovat yleisimmin tällaisia muoviin valettuja puolijohdekomponentteja, joissa on kaksi johdinta Plus-napa on merkitty pidemmällä johtimella. Syttyäkseen led tarvitsee noin 2V:n jännitteen joka on niin pieni, ettei ledeillä leikkimisesta synny minkäänlaista vaaraa. Komponentteina ledeja ei juuri saa muualta kuin elektroniikka-alan erikoisliikkeistä ja yllättäen Clas Ohlsonin sähkötarvikepuolelta.
Helpoiten tälaisia ledejä voi ottaa valaisinkäyttöön valmiista paristokäyttöisistä koristevalosarjoista ja sijoittaa niitä erilaisten valaisimien sisälle. Napaisuutta näiden sarjojen johtimiin ei ole merkitty, mutta se on helppo kokeilla, sillä lediin tulee valo ainoastaan, kun johtimet on kytketty oikeinpäin.
Tämän talon valaisimet tilaaja oli tehnyt jo ennalta valmiiksi, joten minun ei niitä tarvinnut sen kummemmin pohdiskella.
Monissa aiemmissa taloissani olin käyttänyt led-teippiä antaamaan tasaisesti valoa kaikkiin huoneisiin. Teippiä saa ostaa valmiina sarjoina muuntajineen ja sitä voi katkoa yleensä kolmen ledin välein, teippiin selvästi merkitystä katkaisukohdasta, joten siitä saa juuri sen mittaisia valolähteitä kuin haluaa. Ongelma näissä teippisarjoissa on yleensä 12V: käyttöjännite, jota ei ole helppo sekoittaa 2V:n jännitteellä toimivien valaisimien kanssa.
Yllättäen törmäsin syksyn etelänmatkalla Teneriffalla "Zara Home Stores"-myymälässä tällaiseen paristokäyttöiseen LED teippiin. Teippi toimii kolmella AA-paristolla, kuten useimmat muutkin paristovalosarjat. Suomessa en ole tällaisiin törmännyt, mutta olen kuullut että ainakin Kärkkäisen myymälöissä niitä on ollut.
Teipistä voi leikata yhden ledin mittaisia pätkiä ja tehdä niistä vaikka yksittäisiä putkivalaisimia liittämällä pätkään johtimet ja sijoittamalla tällainen pätkä vaikka läpinäkyvän kynäputkilon sisälle.
Kannattaa huomata, että teippiliuskalla oleva pieni suojavastus kuuluu kuhunkin pätkään aina mukaan.
Olen myös irroitellut kokeiluihini pienistä taskulampusta ledejä heijastiminen, koska nämä yleensä tuottavat runsaammin valoa kuin yksittäiset ledit. Näistä voi myös halutessaan rakennella valaisimia.
Vuodenvaihteessa onnistuin löytämään kiinalaisesta verkkokaupasta yksittäisiä teholedejä, samanlaisia joita käytetään esimerkiksi led-teipeissä ja joissakin polttimoissa ja useimmissa uudemmissa taskulampuissa.
Tästä pienestä ledistä piti vain löytää johtimien juotosnastat, jotka ovat ledin takapuolella, näin sain tähänkin lediin sytymään valon.
Tässä vielä kokeilin, että kaikki valot syttyvät yhtaikaa samasta virtalähteestä, joka tässä kokeiluvaiheessa on vielä kolmella paristolla varustettu paristokotelo. Tein kokeilun nyt kun kaikki sähkötyökalut olivat esillä talon sähkötöiden vuoksi.
Kokeilu oi tarpeen sillä halusin testata näiden eilaisten vaihtoehtojen yhteiskäyttöä siltä varalta että taloon joudutaan lisäämään jotain epäsuoraa valoa jo olemassaolevien valaisimien lisäksi. Samalla selvisi ettää saan kaikki eri tyyppiset ledit palamaan samanaikaisesti ja samalla pienjännitevirtalähteellä, joka lienee oleellista kaikissa nukketalojen sähköasennuksissa.
Nyt saa laittaa sähkötyökalut hetkeksi laatikkoonsa ja siirtyä takaisin rakennustyömaalle.
1 kommentti:
Todella mielenkiintoista! Hyvä kun joku kokeilee meidän tumpeloiden puolesta :)
Lähetä kommentti