Translate

sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Sähkötyöt jatkuvat - Huonekohtainen valaistus vaatii lisää johdotusta

Tässä talossa oli alunperin jo toivomuksena, että huoneisiin saiso valot kytkettyä huone kerrallaan. Kupariteippi osoittautui ensi kokeilussa jo sen verran hyväksi kytkentämateriaaliksi, että jatkoin johdotuksen teippaamista.

Yläkerran laittiapintaa alkaa muistuttaa painokytkentälevyä,, sillä jokaisen huoneen plus johtimesta tulee kupariliuska tulevaan sähköpääkeskukseen. Miinusjohtimen jätin sellaisenaan kulkemaan huoneesta toiseen,
Alunperin kytkentäkaavio oli ollut samanlainen kuin paristovalosarjoissa on alunperinkin. Virtalähteenä toimii patistokotelo johon on sijoitettu valokytkin ja led polttimoita suojaava vastus (yleensä 100-200 ohm). Tässä kytkennässä koko talon valot syttyvät kerrallaan ja johdotuksen voi toteuttaa samalla tavalla, kuin minulla oli teippikokeilussani.
Valaisinjohtimet vain tuodaan katon läpi ja juotetaan näihin kuparijohtimiin kiinni. Paristokotelon voi liittää syöttämään sähköä koko taloon samalla kertaa.
Tässä talossa halutaan kykeä valoja huonekohtaisesti Nyt jokaiseen huoneeseen on vietävä ainakin toinen virtajohto erillisenä kytkimen kautta. Lisään kunkin huoneen virtasyöttöön erilliset suojavastukset jolloin valojen lisääminen ei himmennä jo palavia valaisimia, kuten helposti tapahtuu jos tällaisiin kytkettäviin valoihin liitetään sähkösyöttö yhden suojavastuksen läpi.
Plusjohdin katkaistaan huoneiden seinän kohdalta, jolloin edelleen säilyy mahdollisuus lisätä kuhunkin huoneeseen valaisimia tarvitsematta tehdä uutta johdotusta.
Lopulliseen kytkentään aion käyttää englantilaiselta pienoismallirakentaja Brian Stevensiltä ostamiani pienoiskytkimiä, joihin on helppo liittää kukin sähkösyöttö erikseen. Virtalähteeksi liitän paristojen sijasta muuntajan.
Teipin väitettiin johtavan sähköä myös liimapuolelta. En kuitenkaan luottanut tähän vaan varmistin jokaisen teippiliitoksen vielä juotostinalla. Kuvassa näkyy juotoksella varmistettu teippiliitos  sekä katon läpi tulevien johtimien liittäminen juottamalla näihin kupariteippiliuskoihin.

Varsinaiseen kytkentätyöhön päästään vasta taloprojektin edetessä muutoin eteenpäin.
Ei kommentteja: