Translate

sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Taloa 70 pääsee vihdoin kokoamaan - irtoseinät kiinnittyvät magneeteilla

Tällainen talon rakentaminen tuntuu olevan vain liimojen ja maalien kuivumisen odottelua. Talon ulkoväritykseksi on valittu grafiitinharmaa. Seinälaudoitukseen käytetyt bamburimat olivat väriltään ruskeita, joten maalaus oli tehtävä kahteen kertaan, ettei lautojen alkuperäinen väri kuulla alta.

Kaikki seinäkappaleet kiinnitetään tukirimojen väliin ja rimat jäävät edustamaan talon kulmalautoja, jotka ovat valkoiset, kuten ikkunapuitteetkin. Tämä on mitoituksen osalta hieman kriittinen työtapa ja sahasinkin levyt lopullisiin mittoihinsa vasta tässä kiinnitysvaiheessa. Alkuperäiset seinäkappaleet olivat noin 1-2 mm aukkoansa suuremmat.
Tässä, kuten monessa muussakin alkuperäistaloa jäljittelevissä taloissa, huoneita on toistensa takana ja ainoastaan talon takaseinä voi olla kiinteänä talorungossa kiinni, jotta huoneita voi myös jälkeenpäin sisustaa.
Myös kuistin seinät voi liimata kiinteästi kiinni tukirimoitukseen, sillä kuistin katto tulee olemaan irroitetava, jolloin sitä kautta pääsee kalustamaan kuistia.
Päätyseinät katkaisen siten että ainoastaan kattokolmiot liimataan paikoilleen. Taloon tulee saranoitu katto, jonka kautta pääsee käsiksi yläkerran huoneisiin. Pystytukiin liimataan pienet rimat, joita vasten irrallinen seinäkappale nojaa kiinnittyessään.

Alakerran seinäkappaleet kiinnitän magneeteilla. Aiemmin olen paljon käyttänyt saranoituja seiniä, mutta magneettikiinnitys tuntuu pitävän ja lopputulos on hieman parempi. Näille kaapinsulkija-magneeteille luvataan noin 4 kg:n pitoa, jolloin nukketalon seinäkappale hyvin pysyy paikoillaan, kunhan taloa siirrellessä muistaa, että seinät ovat irrallisia.

Seuraavana on sitten vuorossa talon sokkeli, sisäseinät ja katto, joten pientä puuhastelua riittää vielä tämänkin talon parissa ennen kuin se on valmis.



Ei kommentteja: