Translate

tiistai 25. lokakuuta 2016

Kehyksiä riittää - pikkutalo valmistuu siinä rinnalla

Viime viikko oli varattu kokonaisuudessaan kehysten tekoon. Ovien kehyksissä olin valmistautunut sovittamaan jokaisen oven erikseen kehyksiinsä, sillä näillä harrastelijan työkaluilla mittojen toleranssit ovat sen verran suuret, ettei aivan millintarkaan tulokseen pääse koskaan.

Ovia olin tehnyt kaikenkaikkiaan kymmenkunta sen kummemmin laskematta niitä. Oletin että sen määrän tulisi riittää. Nyt piti vielä tehdä kehyksiä samanverran ja samalla tein rinnalla valmistuvaan pikkumökkiin myös kaikki kehykset.
Kukin ovi sovitetaan kehykseensä. Tässä vaiheessa ovea voi vielä työstää kehykseen sopivammaksi, jos se sattuu olemaan kehykseensä liian ahdas. Saranaksi olin löytänyt 1,5mm:n paksuisia pyöreitä nauloja, joita varten sekä kehykseen että oveen tulee porata sopivat reiät.
Kukin ovi saranoidaan omaan kehykseensä, jotta jälkeenpäin ei enää tarvitse etsikellä kyseiselle ovelle sopivaa kehystä.
Saranoinnin onnistuttua katkaistaan naulasta ylimääräinen pituus pois. Naulaa ei kannata väkisin työntää tahan ohueen rungoltaan 3mm vahvaan oveen väkisin liian syvälle, sillä tällöin ovi lähes varmasti halkeaa ja koko työ menee hukkaan.
Kaikki ovet ovat nyt saranoituina kehyksissään odottamassa asennusta väliseiniin. Oven nupiksi löysin koristenauloja, joista katkaisemalla sai sopivan näköiset nupit oviin.
Tässä rinnalla valmistelin myös pikkumökin etuseinän ja ulko-oven joka on tehty samalla tekniikalla, mutta huomattavsti paksummasta laminaattilevystä. Talo tulee pikkulapsen käyttöön ja oven on kestettävä joskus rajuakin kääntelyä.
ETuseinä kiinnittyy magneetilla ja on kokonaan pistettavissa sisutuleikkejä varten. Tässä talossa ruuvasin kiinteät seinäkappaleet suoraa talon runkorimoitukseen kiinni ja päällystin levyjen reunat 15x15mm:n muivisella kulmalistalla.
Näin sain peitettyä laudoituksesta johtuvat rosoiset levyjen reunat siisteiksi. Rintamiestaloprojekteissani olen asentanut levyt runkorimojen väliin jolloin tällaista ylimääräista reunojen tasoitusta ei tarvita.

Seuraavana onkin sitten vuorossa rintamamiestalon sisätilat sekä kummankin talon katot, joten puuhaa riittää myös tälle viikolle.

Ei kommentteja: