Translate

lauantai 18. kesäkuuta 2016

Uusi taloprojekti lähti käyntiin - Talo 69 alkaa nousta mittakaavaan 1:16

Tässä välillä oli pieni hengähdystauko. Kävin puolisoni kanssa lomailemassa Roomassa ja katselemassa toinen toistaan komeampia historiallisia luomuksia. Kaikesta näkyi että kivestä kannattaa rakentaa, sillä parhaat rakennelmat olivat säilyneet jo satoja jopa tuhansia vuosia pystyssä. Kaikkialla näkyi kaupungin pitkä historia.
Kuvassa oleva Viktor Emmanuelin palatsi on ehkä Antiikin ajan rakennusten jälkeen huikeimpia rakennuksia ja kelpasi aikoinaan myös Mussolinin päämajaksi. Kovin vaatimattomilta tuntuu tämä oman maamme kovin lyhyt näkyvä historia. Rakennukset ovat olleet puisia ja pääsääntöiseti jo hävinneet.
Näkyvimmin maassamme on esillä sodanjälkeinen jälleenrakentaminen jossa tyyppipiirustuksilla rakennetuja rintamamiestaloja on kaikkialla maassa. Ne ovat kaikki hyvin samn näköisiä, mutta kuitenkin yksilöllisiä. Jokaisen rakentajan omiin käyttötarpeisiin sovellettuja. Minä pääsen nyt kokeilemaan kuvan rintamamiestalon rakentamista. Tällä kertaa mittakaavaan 1:16.
Talosta oli vielä jäljellä sen verran alkuperäisiä rakennekuvia että sain luonnosteltua oheisen pohjapiirroksen, jonka perusteella tätä lähdetään tekemään.
Tälläkin kertaa teen taloon itsekantavan rimarungon, sillä kaikissa näissä reaalitalojen kopioissa huoneet asettuvat toistensa taakse ja osasta seinia on tehtävä avattavat jos aikoo päästä taloaan kalustamaan. Rakennusmateriaaliksi valitsin parkettilaudat joista saa siistit lattiapinnat ja 15x15 höylätyt rimat jotka toimivat talon pystytukina ja sarnoiden kiinnityspaikkoina.
Parkettilaudat ovat kuitenkin sen verran kapeita, että koko lattiapinnan tekemiseksi täytyy levyjä liimata ponteistaan yhteen, jotta saadaan yhteinäisiä 50x55cm levyjä lattioiksi talon kerroksiin. Laudat kannattaa puristaa kunnolla yhteen liimauksen ajaksi, jotta ne sitten jatkossa toimivat yhtenäisinä lattialevyinä.
Tähän loppuun lisäsin vielä näkymän roomalaisesta kapusiinimunkkien kryptasta, joka osoittaa, että kaikenlaisia materiaaleja voi käyttää sommitteluun. Tämä vinkiksi niille jotka rakentelevat erilaisia kummituslinnojaan. Minä aion pysyrtellä näissä perinteisissä materiaaleissa ja jatkan puutalojen rakentamista ja jätän sisustuksen sitten muille. Tämän talon syntyä voitteseurata näillä sivuilla

1 kommentti:

Taika Taiga kirjoitti...

sinä rakennat ja me seuraamme kuinka taas syntyy uusi talo. Omasta rakentamisesta haaveillessa