Translate

keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Talo 69 rakenne ja mitoitus

Tässä talossa mitoitusta auttaa paljolti se, että alkuperäisiä kuvia oli jonkun verran jäljellä. Oheisessa kuvassa olen hahmotellut talon mittoja tähän 1:16 mittakaavaan.
Perusmittoja on helppo piirrellä vanhan valokuvan päälle. Samoin pohjakuvan peruspiirteet löytyvät helposti vanhan rakennepiirustuksen avullä.
Rintamamiestaloja vanhemmissa puutaloissa on suhteellisen helppo tehdä koko runko valmiiksi siten, että myös kerrostaso jää talon ulkopinnoille näkyviin rintamamiestaloissa laudoitettu seinä yleensä aina peittää koko kerrosjaon, jolloin kerrostaso pitää jättää seinän taakse piiloon.
Tässä tapauksessa selvitään sillä, että yläkerran pohjataso tehdään alakertaa pienemmäksi, jolloin seinät tulevat peittämään kerrosten vaihtumniskohdan ja yläkerran lattiatason. Arvioin tulevan seinän paksuudeksi noin 5mm, jolloin yläkerran lattiatasosta tulee kummaltakin sivultaan noin 1cm:n pienempi kuin alakerrasta. Näin tulevat seinät peittävät kerroslevyn ja jäävät silti kulmalistojen sisäpuolelle. Tämä oli tietysti vain arvaus, sillä en ole vielä edes päättänyt millä aion seinät laudoittaa. Todennäköisesti teen seinät 3mm:n kovalevystä, joka pinnoitetaan ohuilla bambulistoilla. Tähän mittakaavaan en aio kokeilla limilaudoitusta, joten 5mm on aika todennäköinen tulevan ulkoseinän paksuus.
Parkettilaudat on usein tehty kimpilevypohjaisiksi, jolloin sahausreuna on aina hieman epämääräisen näköinen. Reunan voi kitata puukitillä, mutta tässä tapauksessa, kun avattavia seiniä tulee lähes joka puolelle taloa, päätin reunustaa kerroslevyt puulistoilla, jotta kerroksen näkyvä sivu olisi mahdollisimman siisti.
Ylä ja alakerran levyt ovat juuri reunalistan verran erikokoiset, jotta tuleva seinä peittää kiinni ollessaan koko yläkerroksen . Alimmaisen levyn reuna jää osaksi talon ulospain näkyvää runkorakennetta.
Tässä vaiheessa muistin vielä maalata yläkerran levyn alapinnan valkoiseksi. Kootuss talossa sen maalaaminen olisi huomattavasti hankalampaa ja aiheuttaisi varmasti roiskeita siistille parkettipinnalle. Myös levyjen kulmat kannattaa siistiä jo tässä vaiheessa, ennen talon kokoonpanoa.

Ei kommentteja: