Translate

tiistai 28. kesäkuuta 2016

Talon 69 portaikko on taas hieman erilainen.

Tämän talon portaat on tehtävä jo nyt alkuvaiheessa rakennusta, sillä en voi liimata kattolevyä paikoilleen ennenkuin porrasaukko on tehty valmiiksi. En myöskään ole aiemmin tehnyt tähän mittakaavaan minkäänlaisia portaita, joten niitä piti myös hieman harjoitella.
Ainoa kuva portaikosta oli talon yläkerran pohjakuva, josta portaikkoa pääsoi sen verran hahmottamaan että huomasi niiden olevan aika erikoiset sillä sisäänkäynti taloon oli järjestetty yläkertaan johtavien portaiden alta. Siihen muodostui luomnnollinen tuulikaappi kuistille mennessä. Kuvasta pystyi myös selvittämään porrasaukon koon.
Luonnostelin hieman paperille millainen siitä portaikosta voisi tulla. Samalla jouduin hieman laskeskelemaan askelmakorkeuksia tähän mittakaavaan. Päädyin askelmakorkeuteen 12,5 mm ja samalla jouduin toteamaan, että bilteman sytykerimat ovat aivan liian paksuja askelmalaudoitiukseen, vaikka olinkin päättänyt tehdä niistä portaikon rungon.
Tein vielä varmuuden vuoksi shapluunan, jolla saatoin piirtaa portaikon etenemisen parrasaukon runkoon. Siitä oli selvästi hyötyä askelmia ladottaessa.
Aloin vain sitten koota portaikkoa askelma kerrallaan. Porraslaudoituksen tein bamburimoista, jotka olivat vain noin 1mm:n paksuisia ja vastaavat ehkä tämän mittakaavan lautaportaita paremmin kuin 3mm paksut biltema sytykkeet.
Innoissani kokosin portaat valmiiksi asti, jolloin huomasimme että olin näköjään unohtanut kootessani katsoa talon piirustuksia ja portaiden ylätasanteesta tuli aivan liian suuri.
Valmiista portaikosta piti purkaa muutama ylimmäinen askelma ja tehdä käännöksestä hieman jyrkempi ennen kuin portaat alkoivat enemmän muistuttaa alkuperäistä rakennuspiirustuskuvaa. Nyt portaikko alkaa paremmin vastata sitä mihin olin pyrkimässä ja voin alkaa suunnitella välikaton aukotusta.

2 kommenttia:

Taika Taiga kirjoitti...

meidän talon rapuissa ei ollut tasannetta ollenkaan, alimmat viisi suorakaiteen muotoisia, samoin kolme ylintä, muut olivat viuhkana välissä, ja alemmassa kulmassa yksi paljon muita leveämpi askelma. Portaiden alla oli ovi ja siitä meni raput kellariin. Knu kaikki keskivälin portaat ovat kolmion muotoisa, ei askelmista tule liian korkeita. Nukketalossa se ei tietenkään ole niin nokon nuukaa, paitsi mitä silmälle häiritsevää, jos on jyrkät raput. Kiitos taas raportista!

Jorma kirjoitti...

Useimmat raput näissä on tehty ilman välitasanteita. Tässä talossa se tasanne antaa samalla tuulikaappiin suoran katon ja portaat jäävät aika lailla huomaamattomiksi. Tilaa säästyy ihan mukavasti.