Translate

perjantai 24. kesäkuuta 2016

Sadesäistä on hyötyä - Talo 69 nousi harjakorkeuteen vielä Juhannukseksi

Talo 69 edellytti vielä hieman lisää skitsailua ennen kuin uskalsin sahata runkorimat mittoihinsa.
Itse rakennettavista taloista kannattaa aina tehdä mittapiirros ennen kokoamistyön aloittamista. Rintamamiestalojen aikaan näitä piirreltiin Klubiaskin kanteen. Nykyisin seillaisia ei enää ole, joten mihin tahansa paperinkulmaan tehty mittapiirros riittää.
Tässä tapauksessa ei tarvita kuin rimat talon kulmiin koska lattiat ovat jo sinänsä osa kantavaa rakennetta. Tukipylväät 15x15mm ovat hieman liian järeät mittakaava huomioiden, mutta juuri ohuemmiksi niitä ei voi tehdä, koska niiden on jaksettava kantaa niihin saranoitavat ulkoseinät.
Kuvassa näkyy selvästi miten ylempi kerros asettuu tukipylväisiin nähden. Kerroslevyn kulmiin on sahattu pienet kolot, jotta levy asettuu juuri seinän vahvuuden verran talon sisäpuolelle. Lattialevy lepää pystytikiin liimattujen pienten rimanpätkien päällä.
Kattotuolit tehdään samasta rimasta kuin kulmapylväätkin. Kattokulmaksi valitsin melko tyypillisen 35 astetta, jota yleisesti käytetään rintamamiestaloissa.
Nyt vielä samoista rimoista tehty kurkihirsi paikoilleen ja talo on harjakorkeudessa. Tässä vaiheessa ainoastaan kulmatuet on liimattu ensimmäisen kerroksen lattian kulmiin, sillä joudun vielä purkamaan taloa porrasaukon ja valaistuksen tekemiseksi.
Pienenä lisätyönä kokosin samalla myös tulevan pikkumökin rungon, koska olin tehnyt siihen lattiat samalla, kun liimailin näitä parkettilautoja yhteen. Tämän mökin lahjoitan arpajaispalkinnoksi Hämeenlinnan seniorien elomessustandille.
Tässä talossa liimasin kaikki osat jo rohkeasti paikoilleen. Mökin koko on 30x40 cm ja huonekorkeuden tein lähemmäs 1:12 mittakaavaa, jotta tulevan voittajan on helpompi löytää mökkiin kalusteita.
Katosta tulee jyrkempi kuin edellisetä rintamamiestalosta. Kattokaltevuus on noin 40 astetta. Tämäkin talo jää odottamaan jatkotoimenpiteitä, sillä nyt alkaa Juhannus ja työkalut voi laittaa hetkeksi lepäämään ja toivottaa kaikille palstani seuraajille: Hauskaa Juhannusta!

Ei kommentteja: