Translate

perjantai 31. heinäkuuta 2015

IKEA:n säilytysboxista pikku nukketaloksi.

Taas satelee sen verran että päätin laittaa tämän yksinkertaisen ohjeen tänne sivulleni samalla, kun viimeistelin pikkutaloani, jonka olin jo aiemmin tehnyt Hämeenlinnan seniorien arpajaispalkinnoksi piakkoin järjestettäville elomessuille.

Valmis talo odottelee messuille lähtöä

Reilu vuosi sitten huomasin Ikeassa käydessäni, että siellä on käteviä pikkuboxeja, joita voi ehkä suhteellisen helposti jatkojalostaa.

IKEA:n Förhöja säilytyslaatikko (Kuva Ikea)

Ikean boxit maksoivat vain 15€ kpl ja niissa on valmis viimeistelty maalipinta, jonka voi jo sellaisenaan käyttää talon pintamaalauksena. Vaihtoehtoisesti voi tietenkin tapetoida tai maalata seinät haluamallaan tavalla.

Laatikot ovat kooltaan 30x30x20cm ja ne on tehty 12mm:n MDF levystä. Sisäyvyyttä laatikolla on 19 cm, joka juuri ja juuri riittää pienen talon syvyydeksi mittakaavassa 1:12. Pienemmässä 1:18 mittakaavassa kalusteita saa laatikkoon sopimaan enemmän.

 Ikean laatikko muuttuu helposti taloksi

Valitsin mittakaavaksi kuitenkin 1:12 koska sellaiseen taloon löytää helposti valmiskalusteita joilla talon voi sisustaa. Ohessa pikaohje miten laatikko muuttui taloksi. Tarvittiin vain 4 kpl kattotuoleiksi sopivia rimanpätkiä ja kurkihirsi muodostamaan yläkertaa. Uuden laatikon voi koota alkuperäisillä kiinnitysruuveilla poraamalla uudet kiinnitysreiät sivuseiniin haluamalleen korkeudelle,  tässä tapauksessa 23 cm alareunasta.

Kerroslevystä täytyy sahata alkuperäisen laatikon takaseinän ura pois jotta taakse mahtuu uusi talon mittoja vastaava takalevy jonka voi sitten pujottaa alkuperäiseen uraan. Kattolevyiksi sopivat mlkein millaiset levynpalaset tahansa, koska kattotuolit kannattelevat katon hyvin.

Seinät voi tapetoida ennen kokoonpanoa

Melko pienillä toimenpiteillä säilytyslaatikko alkaa näyttää valmiilta talolta. Minä aloin heti suunnitella myös sähköistystä, sillä laatikon taakse jää noin 1cm:n syvyinen tila, jonne hyvin saa sopimaan kaiken tarvittavan johdotuksen. Pienestä paristokäyttöisesta valosarjasta saa nopeasta muutamaa johtoa jatkamalla tällaisen pienen talon tarviseman valaistuksen aikaiseksi. Tein laatikon sivuseiniin myös ikkunat luomaan hieman talomaista tunnelmaa. Keittiön valaisinkuvut löytyivät Hesburgerista, kun jätin ketsupit syömättä. Vastaavia saa varmasti myös muista hampurilaispaikoista.

 Takaseinään on jätetty paristokotelon kokoinen aukko paristojen vaihtoa varten

Lopuksi tein vielä ylimääräisen takaseinälevyn peittämään talon takana kulkevaa johdotusta. Alkuperäisen laatikon mukana tulevat myös seinäkiinnitystarvikkeet joten tällaisen talon voi helposti kiinittää myös seinään jolloin uutta takaseinää ei ehkä tarvitakaan.

Samalla tekniikalla voi tehdä talon myös pienempään 1:18 mittakaavaan. Tällöin vain väilikatto kiinnitetään alemmaksi, esimerkiksi noin 17 cm:n kohdalle ja yläkerran kattokaltevuus voi olla huomattavasti loivempi.

2 kommenttia:

seijastiina kirjoitti...

Upea pinkki pirttipöytä ja tuolit ♥

Jorma kirjoitti...

Idea on alunperin Maria Malmströmin kirjasta. Otin siitä mitat ja sovelsin näihin rimohin. Ne on olleet aika mukavia kalustoja erityisesti lasten leikkitaloihin.