Translate

sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Talo 57 - valojen kytkennästä

Ajattelin laittaa vielä pari sanaa valojen kytkennästä. Se minkä ainakin opin tästä harjoituksesta on se, että jatkossa pyrin viemään kaikki kytkentätyöt talon ulkopuolelle. Sen verran hidasta oli yrittää liittää johtimia toisiin talon pienessä vintissä, jonne käsien lisäksi ei juuri muuta mahtunutkaan.


Virtalähteenä ja valojen perustana käytin paristokäyttöistä led-sarjaa josta otin tarpeellisen määrän ledejä käyttöön ja liitin lisäksi takan ja kylpyhuoneen väriä vaihtavan SPA valon, jonka olin löytänyt jostakin halpahallista. Valopisteitä taloon tuli kaikenkaikkiaan 12 kpl ja olohuoneen takka, jossa vilkkuu led kynttilä.

Valitsin virtalähteeksi valosarjan jossa oli myös ajastin. Tästä aiheutui sitten hieman lisähankaluuksia, sillä ajastin pudotti jännitteen sen verran pieneksi, ettei spa-valoni suostunut vaihtamaan väriä. Vasta kun hylkäsin koko ajastin ajatuksen ja korvasin paristokotelon toisella jossa oli pelkkä suojavastus alkoi väriä vaihtava led toimia halutulla tavalla. Vasemmanpuoleisessa paristokotelossa on ajastinpiiri ja kolmiasentoinen virtakytkin, oikeanpuoleisessa pelkkä suojavastus ja kaksiasentoinen virtakytkin.
Paristokotelon vaihtaminen auttoi sen verran että väriään vaihtava led alkoi toimia normaalisti ja samalla koko talon valaistus hieman kirkastui johtuen hieman korkeammasta käyttöjännitteestä.

 Kylpyhuoneen kattovalon väri vaihtuu

Lopullinen kytkentä muodostui sitten oheisen kuvan kaltaiseksi. Lisäsin takkaa syöttävään johtimeen ylimääräisen etuvastuksen. Se ei sinänsä ole tarpeellinen, mutta vähentää takan vilkkumisen vaikutusta valaistukseen silloin, kun paristojännite alkaa vanhoilla paristoilla hiipua.

Lopullinen sähkökytkentä

Näillä paristosarjoilla leikkiminen on siinä mielessä mukavaa että se on täysin turvallista eikä näillä pysty aiheuttamaan minkäänlaisia vahinkoja. Tällainen vieraiden ledien kytkeminen alkuperäiseen valosarjaan saattaa joskun aiheuttaa hieman ylimääräistä päänsärkyä.

 Talo 57 kokonaisuudessaan valaistuna

Alkuperäisestä valosarjasta ei yleensä tarvitse käyttää kuin tarvittava määrä valoja. Tässä tapauksessa alkuperäisessä sarjassa oli 20 lediä, joista käytin vain osan.
Seuraavan siirrynkin sitten jo pojille tulevien parkkitalojen pariin kehittämään itselleni uusia pulmia ratkottavaksi.

3 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Kiitos hyvistä neuvoista. :)

Minna kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Jorma kirjoitti...

Tarkotus on jakaa tietoa muiden vapaasti käytettäväksi, jos näistä vain on jotain hyötyä. Samoja virheitä ei kannata kaikkien tehdä.