Translate

tiistai 13. tammikuuta 2015

Sähkötöiden valmistelua ja muuta pikkupuuhaa talon ympärillä

Yleensä olen kaikissa taloissani toteuttanut sähkötyöt siten, että olen vetänyt kaikki valaisinjohtimet kylmän rauhallisesti takaseinän läpi kytkettäväksi. Useimmiten tämä on ollut myös luonnollisin ratkaisu, koska olen alunperin suunnitellut takaseinästä ns "sandwitch"-rakenteisein kaksinkertaisen seinän. Usein myös talon taakse tulevan johdotuksen päälle voi asentaa uuden seinälevyn joka peittää kaikki kytkennät.


 Ylimääräinen takaseinä aiheuttaisi katon tekemisen uudelleen

Tässä talossa en halunnut rikkoa ehjää kaunista takaseinää johdotuksilla. Onneksi samalla sairastuin niin pahaan lunssaan, ettei porakone ole pysynyt pariin päivään kädessä. Nyt oli aikaa panna pari päivää suunnitteluun ja aion toteuttaa sähkäjohdotuksen siten, ettei talon läpi tarvitse viedä johtoja lainkaan vaan kaikki johtimet kulkevat kattoja ja seiniä pitkin omissa asennuskouruissaan.

Valaisinjohdot voi kätkeä rimoista tehtyihin johtokouruihin

Kattoihin tulevat asennuskourut olin itse tehnyt jo ennalta rimoista ja nousujohdotuksia varten satuin löytämään Clas Ohlsonin sähköosastolta sopivan pientä sähkökourua, jota aion käyttää seinärakenteiden nurkissa viemään johtoja kerroksesta toiseen. Yhtä pientä kourua on vaikea löytää minkään suomalaisten rautakauppojen sähköosastoilta. 

 Tämä johtokouru on vain 5,5 mm leveä



Elektroniikka-alan erikoisliikkeet saattavat tällaisia pitää varastossa. Jotkut askartelijat ovat menestyksellä käyttäneet muovisia mehupillejä tällaiseen tarkoitukseen ja tietysti ohuen johtimen voi myös kiinnittää liimalla seinään jos muuta keinoa ei löydy. Tällaisen kourun etuna on se että kourun voi liimata siinä olevalla tarralla sinään tai kattoon ja sinne voi lisätä johtimia myös jälkeenpäin jos huoneoisiin lisää valaisimia myöhemmin.

Teen tätä sähkötyöselostusta tällä kertaa hieman aiempia blogeja tarkemmin koska mieleeni tuli että vastaavalla tavalla moni voi toteuttaa omaan valmiina joköttävään taloonsa sähköasennukset ilman että talon rakenteita tarvitsee purkaa. Tämä on hieman työläämpää kuin johtoreikien poraaminen talon seinien läpi, mutta johtaa todennäköisesti siistimpään lopputulokseen.



Aion kerätä kaiken johdotuksen talon tulevalle vintille, jossa teen kaikki kytkennät ja jonne teen sisäpuolelle ylimääräisen seinän peittämään johdotuksia. 
Sain jo vinttiin leikattua lattialevyn, mutta talon alkuperäinen rakentaja oli sen verran sievästi tehnyt suojalevyt seinä- ja kattolevyjen eteen, ettei mittoihin leikattu II-kerroksen katto mahdu mitään kautta paikoilleen. Taloa rikkomatta ainoa ratkaisu on laittaa tämä kattolevy paikoilleen kahtena kappaleena.
Siitä kuten sähkötöiden edistymisestä lisää jatkossa.


Ei kommentteja: