Translate

perjantai 23. tammikuuta 2015

Pieni välityö - Helloja M1:12 maailmaan

Samalla kun pohdiskelen näitä uusien parkkitalojen rakenteita piti jotain pyöritellä käsissään. Nukketaloharrastajien facebook ryhmässä joku heitti haasteen laittamalla valokuvan vanhasta uunista, jollainen pitäisi saada aikaan nukketalokokoisena. Tämä oli sen verran mielenkiintoisen näköinen että päätin ottaa haasteen vastaan ja kokeilla saisinko syntymään jotain samantapaista.

Tässä valokuvan perusteella tehty uuni valmiina

Valokuvamalli hellan ja kahden uunin yhdistelmämuurista suorastaan houkutteli kokeilemaan, osaisinko tehdä edes suunnilleen alkuperäisen näköistä. Materiaaleiksi valitsin tutut ja turvalliset finfoam polystyreenin ja MDF-levyn. Lisäksi varmastikin käytän erilaisia rimanpätkiä ja kovalevyä tukirakenteina.
Melko nopeasti hellan hahmo alkoi löytyä tutuista materiaaleista. Sen verran otin haastetta lisääettä päätin kokeilla kumpaankin uuniin toisistaan riippumatonta vilkkuvaa tulta, jonka toteutan led kynttilöillä. Tässä myös pariston vaihdettavuus aiheuttaa jonkun verran pään vaivaa kynttilöiden sijoittamiseksi rakenteeseen. Uunien luukut teen plexistä, jotta vilkkuva tuli näkyy myös hellan ulkopuolelle.
Huuva kootaan valmiin hellan päälle

Alkuperäisessä valokuvassa oli osa uunin tiilipinnasta jätetty näkyviin ja yritän toteuttaa maalaamalla samanlaisen rakenteen. Uunien huuvan kokoan erillisenä kovalevyalustalle plystyreenipaloista ja bilteman rimoista. Tiilipinnat on tehty printterillä, lisäksi hellan takana on pieni kaakeloitu pinta lasikaakeleilla toteutettuna.

 Uunien tuli vilkkuu lasiluukkujen läpi
Kooltaan tällainen kahden leivinuunin yhdistelmä on aika suuri. Tässä yksilössä mitoiksi tuli 9x14x20,5 cm. Näyttää se alkuperäisessä valokuvassakin yltävän kattoon asti, eli suunnilleen samaa suuruusluokkaa.

 Pienen mittakaavan uuni oli huomattavasti vaikeampi tehdä
Nukketaloja on Suomessa pääasiassa kahta mittakaavaa 1:18 ja 1:12 joista muyös tähän pinempään. lähinnä ruotsalaiseen Lundby-mittakaavaan piti tehdä myös tällainen uuni. Pienemmän mitat ovat 6x9,5x13,5 cm. Myös Barbiekokoinen 1:6 hella on keväämmällä työn alla. Katsotaan sitten mitä siitä tulee

Tavallisia helloja syntyy nopeasti polystyreenistä

Huomasin että kaikki tekemäni puuhellat olivat syksyn aikana hävinneet hyllyltäni ja tein aikani kuluksi kolme hellaa, jotka laitoin nettikirppikselle nähtäväksi ja ne menivätkin sitten saman tien, joten nyt ei sitten taaskaan ole helloja, eikä oikeastaan minkäänlaisia tulisijoja, kun kaikki ovat vähitellen menneet joko taloihini tai muiden harrastajien käyttöön.

Ei kommentteja: