Translate

keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Hellatehdas käynnistyi - kynttilöissä on eroja

Hellatehdas lähti käyntiin, kun se kokeilu onnistui sen verran hyvin että muitakin harrastajia alkoivat tällaiset hellat kiinnostaa.

M 18 hellanrunkoja kokoonpanovaiheessa.

Valmistamieni protojen kanssa jouduin vielä hieman muuttamaan suunnitelmaa, sillä käytännössä se suurempi 1:12 hella osoittautui ongelmalliseksi käytännössä. Olin asentanut kunttilän hellaan siten, että valokytkin oli hellan alla. Aina, kun hellaan halusi saada valot. koko hellalle kerätty tavaramäärä putosi lattialle. On myöskin aivan mahdotonta kuvitella saavansa sormea valokytkimelle jos hella on sijoitettu 20 cm korkeaan huoneeseen.

Ensi töikseni lähtin hankkimaan hellan runkoihin tarvittavaa polystyreenilevyä sekä etsimään kaupungilta led kynttilöitä, joiden saanti aina näin joulun jälkeen saattaa olla hieman ongelmallista. Kaikki kauppiaat eivät pidä kynttilöitä enää joulun jälkeen esillä.

Lämpökynttilöitä on perusrakenteeltaan kahdenlaisia. Toisissa on pienempi pehmeästä muovista tehty sydän ja painokytkin jolla kynttila syttyy palamaan. Toisessa mallissa on kovasta muovista tehty liekkiosa jota ei myöskään saa rikkomatta irti. Olin käyttänyt suuremmassa prototyyppihellassa tätä liukukytkimellä varustettua kynttilää, koska siina paristokotelon saa auki ilman työkaluja. Pienemmän kynttilän pariston vaihdossa joutuu käyttämään pientä ruuvimeisseliä. Liukukytkin osoittautui käytännössä kuitenkin sen verran hankalaksi, että jokaisella virran kytkennällä kaikki tavarat putosivat hellan päältä pois.
Joissakin kynttilöissä on myös sisäänrakennettu 5 tunnin timeri. Tällöin kynttilän pohjasssa on kolmeasentoinen liukukytkin jossa yleensä keskiasennossa ajastin on toiminnassa.

Päätin tehdä kaikki toimitettavat hellat painokytkin kynttilöillä. Pienissä M18 helloissa valo oli jopa pakko toteuttaa näillä kynttilöillä, jotka ovat myös kooltaan hieman pienempiä. Suurempaa kynttilää ei saa kohtuudella sopimaan M18 mittakaavaisen hellan sisälle.

Pakkausnateriaalista saa helposti tehtyä nukketalon lavuaareja


Pienen haeskelun jälkeen löysin Clas Ohlsonilta haluamiani painonappikynttilöitä ja hellojen kokoaminen saattoi käynnistyä. Pienenä optiona huomasin että nämä kynttilät oli pakattu muovipakkauksiin, joista sai valkoisen maalin avulla tehtyä hienoja kalusteisiin upotettavia lavuaareja, joita aion käyttää tulevissa projekteissani.

Seuraavat pari viikkoa huoneistomme on sitten varmaankin täynnä polystyreeni pölyä, joka tarttuu sähköisenä vaatteisiin ja kulkeutuu ympäri huoneistoa.

1 kommentti:

isoäiti kirjoitti...

Mukavaa kuulla että kohta päästään lieden lämpöön.
Krisu 😊