Translate

lauantai 3. elokuuta 2013

Linnan varustelu jatkuu sekä muita puhdetöitä

Olin jo päättänyt, että tällaisissa kalteriovin suojatuissa linnoissa täytyy olla kaivo linnanmuurien sisäpuolella. Pohdiskelin jonkinaikaa millainen sen tulisi olla. Aluksi oli vahvasti mielessäni, että teen kaivon näyttämään kiviseltä, mutta päädyin sitten kuitenkin lattiapinta-alan säästämiseksi pienempään, puurunkoiseen, kaivoon.

 Bilteman tikut muuntuvat myös kaivoksi

Tähän linnan kaivon sisälle laitoin vedeksi pakkausmuovisen lieriön, joka määritteli kaivon mitat. Kaivo on kooltaan 8,5cmx8,5cm ja korkeus 2,5-bilteman rimaa eli noin 4cm. Huomasin samalla, että perunahiutalelieriöistä saisi hienon kiiltäväpintaisen veden tänne kaivon sisälle. En kuitenkaan raaskinut katkaista omiani, jotka toimivat tällä hetkellä ennalta maalattujen biltema rimojen säilytysrasioina, vaan käytin vesikiillon aikaansaamiseksi lieriön sisälle sijoitettua alumiinifoliota.

Liimojen kuivuttua sai kaivo myös tummennuskäsittelyn. 

Tällä kertaa käytin saunamustaa, kun se purkki osui käteeni. Eri siihen keloharmaaseen käsittelyaineeseen ei ole suuri, tosin nyt en muistanut sekoittaa purkkia pohjiaan myöten, joten ne mustimmat aineet ovat ilmeisesti jääneet purkin pohjalle ja lopputulos oli harmaa.

Laatikoita penkoessani löysin vuodenvaihteessa nurmikoilta talteenottamiani rakettien sytytyslankasuojiä ja LED joulukoristepalloja joista äkkiä väsäsin muutaman lyhtyaihion lisää linnan tulevaa sähköistystä varten.

Lyhtyaihioita odottamassa paikoilleen asennusta

Olin tässä välillä kuullut harrastajafoorumilta, että näitä itsenäisiä nukketalojen LED valaisimia saa myös kirkkaina ja piti tietenkin tilata pari kappaletta Dolorekselta, http://www.dolores.fi/, jotta pääsen tuoreeltaan kokeilemaan. Nyt tämä kaappiin rakentamani testipaikka osoittautui tosi hyväksi, sillä pääsin heti kokeilemaan näitä uusia valoja aiemmin hankkimani jalkalampun kanssa valaistussa huoneessa.

Led valaisimet kokeilussa

Tämä kokeilu osoitti ainakin sen, että näissä uusissa, seinälyhty ja pöytälamppu, valo on sen verran kirkas, että niitä voi huoletta käyttää piristämään huoneita, joissa jo muutoin on valot asennettuna. Tällaiseen lisävalokäyttöön ne varmasti ovat tosi käteviä, kun mitään johdotuksia ei enää tarvitse. Koko talon valaisemiseen ovat ehkä vielä hieman kalliita. Pienen pariston käyttöiästä minulla ei myöskään ole mitään kokemuksia.

6 kommenttia:

Anne kirjoitti...

No nyt ei sitten ole väliä, vaikka joutuisivat piiritykseen, kun vettä on. Ellei sitten piirittäjä saa kaivoa myrkytetyksi - ampumalla mätiä eläinten ruumiitä linnan sisään ja osumaan kaivoon... :D

Jorma kirjoitti...

Sama minullakin oli mielessä. Täällä Hämeenlinnassakin on kaivo muurien sisällä, vaikkei siellä enää vettä olekaan, kun keittiöön vedetty vesijohdot. Semmoista se on kunnallistekmniikka.

Eija kirjoitti...

Minä olen kokenut ongelmaksi noiden led valojen kanssa että eivät pysy seinässä sillä omalla liimallaan, eikä katossakaan - miten olet sen ratkaissut - jos se liimaa - miten sitten vaihtaa patteria?

Jorma kirjoitti...

Se on ihan oikea ongelma. Omilla teipeillään ne magneettipalat pusyvät lkiinni vain hetken. Sen magneetin voi kiinnittää joko kuumaliimalla tai kunnollisella kaksipuoleisellä teipillä. Itse olen käyttänyt rautakaupoissa myytävää TESA teippiä jolla pysyvät kuulemma 1:1 peilikaapit kylpyhuoneen seinässä. Kun magneetti pysyy kiinni lähtee valaisin magneetist hyvin irti paristonvaihtoa varten.

Villiviini kirjoitti...

Minua niin rupesi naurattamaan sähkövalaistu keskiaikalinna. Noita led-lamppuja pitää ruveta harkitsemaan.

Jorma kirjoitti...

Hei yritän käyttää mahdollisimman paljon soihtuja joissa on vilkkuva ledi. Toisaalta onhan melkein kaikissa keskiaikaisissa kivikirkoissakin jo sähkövalot, Samoin Turun-, Hämeen- ja Olavin linnassakin.
Kaikkihan on vain milikuvituksesta kiinni tällaisen linnan tapauksessa.