Translate

keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Linnan torneihin tuli valot

Aloin jo vähitellen suunnitella linnaan myös valoja. Tästä kun tulee tällainen mielikuvituslinna, voi valojakin laitella vähän eri tavalla kuin reaalimaailmaa tavoittelevissa nukketaloissa.

 Linnan tornit iltavalaistuksessa

Tähän linnaan olen päättänyt rakentaa kaksi erillista sähköverkkoa, jotka kuitenkin syötetään yhteisestä sähkölähteestä, joka todennäköisesti tulee olemaan 4,5 V:n paristokotelo. Se voidaan tietenkin korvata myös muuntajalla. Toinen sähköverkko tulee palvelemaan kiinteää valaistusta ja toinen vilkkuvia valopisteitä, sillä linnaan tulee kuitenkin ainakin pari takkaa ja useita lyhtyjä, joiden valojen tulisi vilkkua. Kahden sähköverkon ratkaisulla tavoittelen sitä, etteivät linnan kaikki valolähteet vilku takkojen sanelemassa tahdissa.

Ensimmäiseksi halusin kokeilla miltä tornit näyttävät, kun niihin laitetaan valaistus sisälle. Olin jo leikannut torneihin ikkuna-aukot ja kiinnitin värilliset ledit kulmatukipylväisiin porattuihin 6.5 mm:n reikiin, joihin ledin mahtui työntämään johtoineen. Käytin valmiista koristevalosarjasta leikattuja 4:n ledin pätkiä, niin ei tarvinnut enää johdottaa näitä yksittäisiä ledejä erikseen. Johdotus saa roikkua, sillä se jää tornien sisälle piiloon. Nämä lämpöeristysmuovista tehdyt tornit on helppo kiinnittää takaisin kulmapylväisiin peittämään sekä johdotus että ledit, jotka olin tarkoituksella sijoittanut niin ettei kirkasta suoraa valoa pääse tulemaan mistään ikkunasta häikäisemaan katsojan silmiä.

Lopputulos näytti sen verran hyvältä, että jätän tämän asennuksen pysyväksi. Alunperin olin ajatellut tehdä toisesta tornista sinisen ja toisesta violetin, mutta näiden ledien keskinäinen kirkkausero oli sen verran suuri, ettei lopputulos näyttänyt tasapainoiselta.

Kerron näistä sähköasennuksista lisää sitä mukaa, kun ne etenevät ja laitan lopullisen kytkentäkaavion mukaan, kun sähköt kaikilta osin toimivat, Tällaisessa kokeelllisessa projektissa saatan joutua muuttamaan suunnitelmia pitkin matkaa, joten etenen osittain kokeilemalla.

2 kommenttia:

Eija kirjoitti...

wOOOOW - TULEE HIENOA!

Unknown kirjoitti...

Upea tulee...sinne sitten hemaiseva linnanneito asumaan...vai ,hih...