Translate

perjantai 5. heinäkuuta 2013

TALO N.o 45, "Mummon mökki 2" on valmis

Tämän siitä saa, kun menee lupailemaan kaikenlaista. Hämeenlinnan seniorit kyselivät alkuvuodesta voisitko tehdä meillekin talon elomessujen arpajaispalkinnoksi. Sen kummemmin miettimättä vastasin miksikäs ei ja aloin suunnitella hirsimökkiä, joka valmistuikin hyvissä ajoin keväällä. Niin hyvissä ajoin, että päätin kokeilla haluaisiko joku tällaisen pikkumökin ja se sitten löysikin omistajansa, jolloin jouduin nyt kesällä käynnistämään vielä uuden projektin. Siihen väliin osui jo se huikean suuri kerrostaloprojekti ja pahimmillaan luulin jo ajan loppuvan kesken, kun lomaakin täytyisi pitää. Nyt se on kuitenkin kaikilta osin valmis ja elomessut saavat tulla.Talo 45 valmiina nurmikollamme

 
Tässä vielä pari sisänäkymää alakerrasta ja parvelta, jonne menee jyrkät portaat keittiön uunin takaa.Mökki näyttää istuvan pihapiiriimme sen verran hyvin, että saatan vielä tehdä talveksi hirsisen lintulautamökin pihaamme.  

Kattolevyiksi löysin paikallisesta kalusteiden ylijäämävarastosta sisustuslevyä,  jonka kiinnitin takareunastaan ruuveilla kattotuoleihin ja saranoin pianosaranalla, joka yllättäen löytyi kaapistani.

Pianosarana on houkutteleva tapa kiinnittää avautuvat kattolevyt toisiinsa. Näiden kanssa aina kuitenkin tulee ongelmaksi se, että ruuvien kiinnitysreiät osuvat aina hyvin lähelle levyn reunaa. Erityisesti näissä harjakatoissa saa varoa levyn lohkeamistä, koska kattolevyn harjaosan joutuu viistämään, jotta katto sulkeutuisi hyvin. Lisäksi ruuvit eivät saa olla kattolevyn paksuutta pidempiä, muutoin ne tulevat levyn läpi ja osuvat toisiinsa. Kattolevyjen kiinnitykseen suosittelen toisentyyppisiä reilusti pitempiolkaisia saranoita.

Jos jaksaa katkoa kaikki ruuvit sopivan mittaisiksi, on lopputulos kyllä pianosaranan kanssa hyvin siisti. Jatkossa se tulee edellyttämään sievää käyttöä, etteivät levyn reunat ala lohkeilla. Ainakaan hyvin pienille lapsille en suosittele tätä ratkaisua.

Tämä projekti on nyt paketissa ja alan vihdoin kasata tätä tulevaa kirjaani lopulliseen uskoon ja suunnitella takaraivossa jo seuraavia projekteja joista ehkä sitten syksyn mittaan näillä palstoilla.

HYVÄÄ KESÄÄ !

8 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Tämä on kerraassaan ihana - Hyvää Kesää sinulle myös!

Unknown kirjoitti...

On ollut ihanaa lukea, kuinka olet tehnyt tätä mökkiä. Tämä on haaveena 1:1 ja 1:12 koossa. Nyt voin käydä täällä lukemassa vinkkejä. Muitakin taloprojekteja olen seuraillut. Rentouttavaa kesää sinulle! T. Katja

Jorma kirjoitti...

Kiitos toivotuksista ja toivon, että saatte joitakin ideoita näistä rakenteluista.

Paivinblogi kirjoitti...

Tämä talo on uskomattoman hieno ja ohjeet erinomaisia, kiitos!

Jorma kirjoitti...

Ajatuksenani oli kokeilla näitä "tikkutaloja" lähinnä siksi, että tällaista pystyy tekemaan puhdetöinä varsin pienellä työkaluvalikoimalla vaikka keittiön nurkassa.
Ei tarvita juuri kuin saha pora ja riittävästi puuliimaa, niin mökkiä voi kasvattaa vähitellen, hirsikerros kerrallaan.

LeaKatriina kirjoitti...

Ihan mahtavia taloja. Sun kannattaos pitää kursseja!

Jorma kirjoitti...

Pidin Helsingissä ollessani muutaman kurssin, mutta täältä Hämeenlinnasta ei ole oikein löytynyt paikkaa. Ongelma on pitkälti keskeneräisten töiden säilyttäminen ja työkoneet, joita tarvitaan kuitenkin jonkun verran, jos lähdetää rakentamaan "puhtaalta pöydältä". Yritän nyt jakaa neuvoja täältä blogini kautta. ja kassamalla uuden kirjan, jonne laitan näitä samoja juttuja kansien väliin.

Unknown kirjoitti...

Kerrassaan huikee toi siun talo....