Translate

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Linnan runko on pystyssä

Päätin tehdä linnastani myös rimarunkoisen, kuten muistakin taloistani nykyisin. Avoin runkorakenne helpottaa huomattavasti rakentamista, varsinkin tällaisessa tapauksessa jossa en ole vielä lopullisesti päättänyt edes seinämateriaaleja, puhumattakaan lopullisesta ulkoasusta.

 Linnan runko liimauksessa


Lattian pituuden valitsin näiden biltema lautojen perusteella. Tällöin kerrosten nettopitiuuudeksi tulee 52,5 cm. Näin voin optimoida sahaamistarvetta, kun kaikkia rimoja ei tarvitse pätkiä ja kaksi rimaa riittää sellaisenaan koko talon pituudelle. Poikittaistuet asettelin kuhunkin kerrokseen, edellisestä talosta oppineena siten että nämä lattialaudat saa kussakin kerroksessa päistään liimattua kiinni lattian tukirimoihin. Rimat liitin pitkittäistukiin 6 mm:n puutappiliitoksin.
Lattiakehikoiden puutappiliitokset. 

1. ja 2. kerroksen kattojen rimat on vuoltu kulmistaan, jotta näyttäisivät veistetyiltä tukeilta linnan lopullisessa katossa.

Mitoiltaan talo tulee kasvamaan leveyssuunnassa, sillä alustavasti olen kaavaillut seinämateriaaliksi 50 mm:n routaeristyslevyä, johon pienen kokeilun jälkeen sain aika aidonnäköisen kivipinnan. Paksut seinät tulevat kasvattamaan talon mittoja niin, että se lopullisesti tulee olemaan noin 60 cm leveä.

Seinämateriaalikokeilu

Tässä vaiheessa linna näyttää myös hurjan korkealta vaikka siihen tulee vain kaksi kerrosta. Kerroskorkeudeksi valitsin 25 cm, jolloin linnan korkeus tulee olemaan 50cm plus mahdollisten tornien korkeus päälle. Teen alakerrasta (linnan salista) noin 27cm korkean ja yläkerran huoneista 23cm. Lopullista ratkaisua ei tosin vielä tarvitse tehdä, sillä kiinnitän välikerroksen paikoilleen vasta, kun alakerran lattia on valmis.

Nyt se rakentaminen oikeastaan vasta alkaa, kun runko on pystyssä ja siihen pääsee kokeilemaan erilaisia ratkaisuja materiaaleiksi.

Ei kommentteja: