Translate

tiistai 6. elokuuta 2013

Linnan portaat

Linnan ensimmäisen kerroksen portaat valmistuivat pikavauhtia sen jälkeen kun olin saanut päätetyksi millaiset niistä tulee. Kierreporraskokeilujen jälkeen totesin, että lautaportaat on helpompi sijoittaa mille seinän osalle tahansa ja päädyin sitten lopulta nurkkaan sijoitettaviin 90 astetta kääntyviin lautaportaisiin.

Linnan ensimmäisen kerroksen portaat pintakäsiteltyinä

Materiaaliksi valitsin taas nämä sytykerimat, jotka ovat tarkkamittaisia ja riittävän tukevia tämän kaltaiseen rakentamiseen. Tällä kertaa päätin tehdä avoportaat, joissa askelmat on tuettu vain sivupalkkeihin.

Tällainen rakenne on helppo toteuttaa, kun käyttää porrasvälinä suoraa riman leveyttä 16mm. Näitä rimanpätkiä vain liimataan portaikon sivuaisoihin rimanpaksuisin välein.  Askelmakorkeudeksi tulee 19mm, joka tuntuu aika sopusuhtaiselta, vastaten raalimaailman 23 cm:n askelmaa. Porraslaudat leikkasin 5 cm pitkiksi ja liimasin yksittäiset askelmat sivuaisoisin kiinni.
Kallistetuissa portaissa kannattaa muista että vasen ja oikea tukiaisa ovat toistensa peilikuvia.Katkaisin aisan 7:nnen askelman jälkeen ja liimasin alaosan ylimmän askelman kolmesta rimasta liimattuun kääntötasoon joka puolestaan liittyy suoraa ylösnouseviin portaiden jatko-osaan. Näin portaikkoon saadaan 90 asteen käännös. Portaikon yläosa katkaistaan huonekorkeuden mukaan.

 Portaat koottuna ennen pintakäsittelyä

Kaikkia kuvassa näkyviä tukirakenteita ei välttämättä tarvita mutta halusin, että portaikot pysyvät itsenäisesti pystyssä, vaikka seinät irrotettaisiin. Tämä helpottaa seinien pintakäsittelyä huomattavasti. Portaat voi tietenkin kiinnittää myös liimalla seiniin, jolloin valmistusvaiheessa ei tarvitse mietiskellä portaiden tukemista.

Nyt portaiden ollessa vielä irrallaan huomasin, että näihin portaisiin saisi helposti esimerkiksi vaatekaapin/-huoneen portaikon alle tai välioven porrastasanteelle. Linnakäytössä en tällaisia kuitenkaan tee, vaan sahaan todennäköisesti joitakin tukipalkkeja vielä pois ja laitan ainakin yläosaan portaita myös kaiteen.

Piti vielä tehdä pieni välisovitus, eli sopivatko kaikki tavarat linnaan ensimmäinen kerros näyttää sen pitkän pöydän, 26 cm, kanssa aika täydeltä. Kaikki kuitenkin mahtuvat hyvin taloon joten valoja ja seuraavaa kerrosta voi ruveta rakentelemaan.


Prinsessa odottelee pöytäseuraa työmaalla. 
Tähän pitkään pöytään sopisi hyvin vaikka seitsemän kääpiötä.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

ihanat ja värikii on just!

Raija Maula kirjoitti...

Linnasta tulee kyllä upea! Hienoa, että kuvaat ja kerrot linnan rakentamisesta vaiheittain. Se ihan innostaa itseäkin suunnittelemaan jotain kivaa...