Translate

torstai 20. kesäkuuta 2013

Seinät on tehty

Lattialankkujen liimaus kannattaa kuivata painon alla

Kun olin saanut vuoleskeltua hankkimistani rimoista nurkat pois alkoi mökki nousta melkoista vauhtia. Ikkunoiden kooksi valitsin 6 hirren mittaa eli 9cm. Tälloin päätyseinien ikkunat tulivat keskelle taloa, kun sahasin ikkunakohdan hirret 9 cm:n mittaisiksi. Käytännössä huomasin vasta ikkuna-aukkojen valmistuttua ne olisivat tällaisessa mökissä saaneet olla pienemmät, 4 tai 5 hirrenmittaa olisi hyvin riittänyt, sillä nyt aukot ovat jo ehkä vähän tyyliin sopimattoman suuret. 
Luonnossa näin suuria ikkuna-aukkoja 110x110 cm näkee ainoastaan kesämökeissä. Vanhojen mökkien ikkunat ovat selvästi pienempiä. En kuitenkaan aio ottaa enää seiniä auki joten saa kelvata. Kannattaisi vaan skitsailla kuvia enemmän ennen sahauksia.

Takaseinälle tein nurkkahirsistä vain 8 cm:n mittaiset, jotta ikkunat eivät olisi aivan kiinni toisissaan. Takaseinät pitkiin hirsiin tein uuden tukikepin paikan keskelle hirsiä samoin kuin ikkunoiden väliin tuleviin hirrenpätkiin. Rakensin seinää hirsikerros kerrallaan, joten hirret oli syytä tukea suoriksi liiman kuivumisen ajaksi. Suoran seinän olisi tietenkin voinut myös koota tasaiselle alustalle kokonaisena ja liimata vasta tämän jälkeen koko seinän paikoilleen. Silloin pelkkä painon alla kuivuminen olisi riittänyt pitämään seinän suorana.

Minulla oli kuitenkin kova into päästä kokeilemaan uutta kelo-sävyistä pinnoitettani, joten halusin rakentaa mökin suoraa pystyyn. näin pääsin mahdollisimman pian vanhentamaan tuoreet puupinnat vanhan kelohirren sävyisiksi.

Lattian tein nopeasti näistä bilteman sytykkkeistä ladoin ne limittäin lattiaponttien päälle siten että aina joka toinen lauta oli täysimittainen, jolloin sahaamistyö jäi vähemmäksi, vain puolet laudoista pitikatkaista. Pätkät käytän ikkunapuitteiden valmistukseen. Lattian alle jouduin laittamaan ylimääräiset pontit sillä huomasin vasta tässä vaiheessa, että lautojen päät ovat tällä tekniikalla jäämässä tyhjän päälle. Hieman ahkerampana olisin sahannut laudat niin, että liitokset olisivat osuneet alkuperäisten ponttien päälle.

Hieman säälitti lähteä tuhrimaan kaunista tuoretta puupintaa maaleilla, mutta kun halusin kokeilla kelohongan ilmettä piti se mökki sitten vaan maalata. Vetelin samalla kelosävyllä myös lattiat. Saa sitten nähdä jääkö se lopulliseksi valinnaksi. Nyt mökki kuitenkin vaikuttaa, sisäpintojen osalta vanhalta, mikä oli tavoitekin.


Ulkohirret vedän punamultasävyisiksi ja ryhdyn sitten suunnittelemaan väliseinän paikkaa ja yläkerran rakennetta.

6 kommenttia:

Raija Maula kirjoitti...

On kyllä hyvin onnistunut väri tuo harmahtava sisäseinissä ja tietenkin punamulta on myös kaunis väri. Kivan näköinen pikku torppa on tulossa.

Drora's minimundo kirjoitti...

You are doing a wonderful job. It will be a pleasure to follow your progress.
Hugs, Drora

Jorma kirjoitti...

Kiitos Raija, Sitä kelo väriä oli pakko päästä kokeilemaan. Joskus voi sitten tehdä vaikka kokonaan kelopölleistä talon. Minustakin väri on aidon näköinen.

Jorma kirjoitti...

Thank You Drora. This is going to be a Grandma´s cottage to be donated to our union for retaired persons.
I´m building these just for fun as I´m not playing with dollshouses beeing a grown up man of 65.

Yolanda Morán kirjoitti...

Que buen aspecto esta tomando, me encantará verlo finalizado.
Un abrazo.
Yolanda

Jorma kirjoitti...

Gracias Yolanda. La casa fue terminada en dos semanas
dentro.