Translate

tiistai 18. kesäkuuta 2013

Hirret alkavat kasaantua toistensa päälle

Saatuani mökin runkorimat sahattua aloin kasailla mökkiä pääty kerrallaan. Päätin tällä kertaa hieman varmistella, että hirsiseinistä tulee suorat, kun ei ole laudoitusta tukemassa hirsirivistöä. Päätin sijoittaa hirsiseinien sisälle erilliset tukikepit jotka osaltaan takaavat, että hirsirivi pysyy suorassa, vaikka hirret liimataan vain toisiinsa ja päädyistään tukikehikkoon.

Hirret pinotaan tukirimojen väliin

Löysin tukikepeiksi puisia n 3,5 mm paksuja sasliktikkuja, kukkakepit käyvät yhtä hyvin. Jokaiseen hirteen tuli päätyihin porata reikä tukikeppiä varten. Tätä työtä varten tein 
aputyökalun parista rimanpätkästä ja vanerin palasta, joista liimasin shaploonan, johon kukin hirsi voidaan laittaa poraamista varten paikoilleen.
 Apureikien poraaminen hirsiin
Työkalulla voi taata, että kaikki reiät ovat samalla etäisyydellä hirren päästä ja reikä keskellä hirttä. Tämä shaploona helpottaa myös sillä tavalla, että hirsiä voi porailla sitä mukaa kun niitä saa sahailtua, eikä jokaista reiän paikkaa tarvitse mittailla erikseen. Reiän suuruudeksi valitsin 4,5 mm, jotta pienet epätarkuudet porauksessa tulee huomioitua eikä hirsi tarvitse pakottaa paikoilleen.
 Päätyseinä alkaa nousta

Hirsiä voi nyt alkaa liimailla hirsi kerrallaan paikoilleen ja vähitellen runkorimojen väli täyttyy hirsistä ja mökki nousee melkeimpaä huomaamatta. On tietysti hyvä katsoa mihin kohtiin tulevat ikkuna-aukot ja lopettaa kasaaminen ennenkuin täysimittaiset hirret vaihdetaan aukon kohdalla lyhyempiin. Tässä tapauksessa laitoin ikkunat keskelle päätyseinää, jotta molemmat ikkunahirret voivat olla samanmittaisia. Se nopeuttaa aika paljon valmistamista.


 Seinät nousevat silmissä

Hirsipinon kasvaessa kannattaa pinoa puristaa kuivumisen ajaksi kasaan sekä tukea liimaus runkorimoihin, jotta seinä säilyy suorana.
Tällainen hirsitalon kokoaminen tuntuu olevan ihan hauskaa sadepäivien viettoa. Nyt kuitenkin täytyy pitää pieni tauko ja siirtyä 1:1 asuntomme terassin kunnostukseen kun tuntuu, että säät sen taas sallivat.

Ei kommentteja: