Translate

torstai 27. kesäkuuta 2013

Väliseinä paikoillaan

Alakerran väliseinä syntyi nopeasti pinoamalla hirsiä samalla tavalla pinoon, kuin muitakin seiniä tehdessä. Tein väliseinänkin käyttämällä grillitikkuja seinähirsien kummankin pään sisällä tukielementteinä vastaavalla tavalla. Seinän valmistuttua huomasin, että se on tietysti lattialankkujen verran liian korkea, joten sahasin alimmaisesta hirrestä vastaavan palan pois.

 Jyrkkä lautaportaikko

Seinän annoin kuivua liimauksissaan vaakatasoon puristettuna, jotta se ei pääsisi kuivumisen aikana kieroutumaan. Seinän kuivuessa tein pikaisesti ullakon portaat, nyt tällä kertaan suorina ja huomattavan jyrkkinä. Suurikokoiset ikkunat oikeastaan pakottivat tekemään portaista mahdollisimman jyrkät jotta ne eivät osu ikkuna-aukon eteen. Niistä Bilteman sytykerimoista tällaiset portaat syntyivät samalla, kun väliseinä oli kuivumassa.

Vetäisin väliseinät sillä "kelo"-pinnoitteella ja liimasin jo paikoilleen. Tupaan piti tietenkin kokeilla hellaa ja huomasin, että aiemmin tekemäni hellasetti on aivan liian suuri tällaiseen pikkumökkiin. Laitoin  hellan kylmän rauhallisesti vannesahaan ja leikkasin noin 2,5 cm:n siivun koko hellasta pois. Maalasin huuvan pronssivärillä, vastaamaan ehkä paremmin vanhaa kuparista huuvaa. Uunin luukut siirsin uuteen paikkaan ja reelingista tuli nyt vain puolikas.

Kavennettu hella ja portaat paikoillaan

Nyt sekä hella että portaat sopivat tupaan. Portaikko kulkee hellan takaa vintille, kuten aiemmassakin mummon mökissäni (Talo 43). Nyt pääsin kokeilemaan välikaton laudoitusta ja alakerran lattiasta viisastuneena laitoin poikittaistuet vasta tässä vaiheessa vastaamaan näiden biltema "lautojen" mittoja.

Välikattolautojen sovitusta

Tupaan en laita todennäköisesti muita kalusteita kuin pirtinpöydän, joka nyt tämän kavennetun hellan kanssa näyttää kohtuullisesti sopivan tupaan.


Matti ja Maija kokeilemassa mummolan pirtin pöytää
 
Seuraava vaihe onkin mökin sähköistys, joten jätin kaikki välikaton laudat vielä irralleen ja kiinnitän ne vasta sähkötöiden jälkeen.

Ei kommentteja: