Translate

tiistai 25. kesäkuuta 2013

Ulkoseinät ovat kaikilta osin valmiit

Ne hieman ylimittaiset ikkuna-aukot jäivät harmittamaan ja päätin tehdä taloa ulkoseinien osalta valmiimmaksi, jotta näen sitten valmiissa talossa, miltä ne oikeasti näyttävät. Ensimmäiseksi tietysti taas maalaamaan rimoja ikkunakehysaihioiksi. Tässä talossa kehysten väri tulee olemaan valkoinen, kuten tällaisissa punamultamökeissä yleensä on.
Valkoisen maalin ollessa esillä, maalasin samalla myös tulevan vinttikerroksen lattialaudat toiselta puolen valkoisiksi jotta, ovat sitten valmiina kun toisen kerroksen lattiaa aletaan rakentaa.

Talon noustessä päätin että teen hirsikerroksia ainoastaan suoralle seinäosuudelle kuten tällaisissa taloissa myös luonnossa usein tehty sillä paksujen hirsien viistoon sahaus on aina ollut hankalaa. Varsinkin silloin kun työkalut eivät olleet koneellisia.

Päätykolmioiden materiaaliksi valitsin 6 mm:n vanerin, johon sahauksen jäleen leikkasin ikkuna-aukot keskelle kolmiota poraamalla ensiksi reiät ikkuna-aukkojen kulmiin ja sahaamlla reiästä toiseen. 
Ensimmäisen sovituksen jälkeen jouduin kuitenkin muuttamaan suunnitelmaa ja siirtämään aukkoa alemmaksi sillä en ollut lainkaan ajatellut että tässä talossa olin nostanut vinttikerroksen korkeutta kolmella hirsirivillä.

Leikkasin ikkunan alareunapalan irti ja liimasin sen aukon ylosaan takaisin, jolloin koko aukko siirtyi alemmaksi. Päätin tehdä vaneriseinästa laudoitetun näköisen liimaamalla pienia rimanpätkiä vanerin päälle. Naäitä oli jäänyt edellisestä taloprojektista tähteeksi kun leikkasin talon kaikki ikkunakehykset MDF ulkoseinän vahvuisiksi.

 Valmiina päätykolmiot ovat ihan lautaseinän näköiset

Suurikokoisiin ikkuna-aukkoihin päätin tehdä ristikkoikkunat hieman keventämään vaikutelmaa. Ristikkoaihiot leikkasin, jo valkoisiksi maalatuista, tulevista lattialaudoista ja tein kokonaisuudessaan valmiiksi ennen kiinnittämistä ikkunakehyksiin. Ikkunakehysten valmistaminen irrallaan talosta takaa siistimmän lopputuloksen, kun jo kiinnitettyjä puitteita ei tarvitse yrittää maalata erikseen.


 Alakerran ikkunaristikot paransivat hieman talon ilmettä

Talo nousee vaikka kurkihirttä ei vielä olekaan paikoillaan. Harjakaisten vietto jää näköjään myöhemmäksi, sillä nyt alkaa jo alakerran väliseinän ja portaikon hahmottelu sekä sähköistys. Edellisestä mökistä opin sen verran, että sähköjohdot kannatta vetää jo nyt, ennen vintin lattian kasaamista. On huomattavan paljon helpompaa vetää valaisinten sähköjohtoja tässä vaiheessa, kun rakenne on vielä avoin.


5 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Ihanaa rakentamista. Tykkään noista ristikko ikkunoista kovasti.

Jorma kirjoitti...

Kiitos Anne, Minusta on ihan hauska kokeilla näillä pikkuhirsillä. Talo nousee kuin itsestään ja koko ajan oppii jotain uutta mitä voisi tehdä toisin.

Anne kirjoitti...

Onkos nämä aina tilaustöitä, vai jääkö itselle, vai tuleeko jossain myyntiin?

Jorma kirjoitti...

Yleensä teen vaan sitä mukaa kun on aikaa näperrellä jotakin. Nämä hirsimökit syntyivät kun halusin itse kokeilla hirsirakentamista ja eläkeläisyhdistyksemme keksi sopivan kohteen "Elomessujen arpajaiset". Tilauksia otan vastaan vain, kun on joku uusi haastava kokeilu tiedossa. Syksyisin vien sitten ylimääräiset Wetterhoffin joulumyyjäisiin. Tilaustyötoiminta ei kannata sillä materiaaleihin menee yleensä enemmän kuin kehtaa pyytää. Työmäärästä puhumattakaan.

Anne kirjoitti...

No niinhän se on, että työtunneille ei kyllä taida jäädä mitään ja sinä kun vielä teet niin perusteellista työtä. Nämä ovat vaan niin silmää hiveleviä ja kun ovat vielä uniikkeja niin ei väsy katsomaan. Onneksi päivittelet niitä meidän ilosi sentään.