Translate

lauantai 29. kesäkuuta 2013

Harjannostajaiset, talo 45

Ennen vanhaa harjannostajaisia juhlittiin, kun kurkihirsi saatiin paikoilleen. Näissä nukketaloissa voi kirjaimellisesti viettää harjannostajaisia, sillä useimmiten käytän kurkihirtenä katkaistua puista harjanvartta, josta samalla on mukava nostella vaikka koko taloa. Tällä kertaa harjakaiset ovat aika myöhäisessä vaiheessa sillä kotoa oli harjanvarret loppu, eikä ollut asiaa rautakauppaan niitä hakemaan. Nyt kurkihirsi on kuitenkin paikoillaan ja talo alkaa olla samalla myös lopullisessa hahmossaan.

Talo 45, Harjannostajaisia voi juhlia

Yläkerran lattian ollessa auki aloin jo sijoitella valaisimia paikoilleen. Tähän taloon päätin laittaa vain neljä kattovalaisinta yksi kuhunkin huoneeseen. Alakertaan kaksi valaisinta ja vintille myös kaksi. Lisäksi yhdistän hellan uunin ja pönttöuunin talon sähköjärjestelmään, jolloin kaikki valopisteet saavat sähkönsä samoista paristoista. Teen talosta paristokäyttöisen, sillä ledit vievät sähköä sen verran vähän, että paristot riittävät pitkään. Paristokotelon voi tietysti korvata myös muuntajalla.

Valaisimet tein  jouluvalosarjan koristeesta, Deodorantti stickin sisäosista, deodoranttipallosta sekä kuohuviinipullon muovisesta korkista.Valaisimet kiinnitän suoraa talon runkohirsiin poraamalla johtoja varten reiän. Johdotus viedään hirsiä pitkin paristokotelolle Talon ulkoseinälle 


  
Paristokotelon naamioin ilmalämpöpumpuksi talon kylkeen. Tämän vinkin sain viime joulun Lotalta ja Lauralta, jotka talonsa saatuaan hihkaisivat: "Miten se on osannut laittaa lämpöpumpunkin oikeaan paikkaan?

Sähkötoistä sitten seuraavaksi.

3 kommenttia:

Madame Lepola kirjoitti...

Sää oot Jorma kyllä varsinainen taikuri ;) Et sä tulis meillekin mun talooni sähköjä laittelemaan ;)

Jorma kirjoitti...

Aloittelin pikkupoikana rakentelemalla pieniä radioita ja se on jotenkin kartuttanut taitoja. Nämä ledit ovat syypää koko harrastuksen aloittamiseen, kun ne näyttivät niin nukkekotikokoisilta lampuilta. Koitan nyt jakaa tietoa myös muille nukkekotiharrastajille. Ei se niin vaikeata ole. Monet teette paljon vaikeampia asioita niiden pikkuesineiden kanssa.

Eija kirjoitti...

Mahtavaa. Ja miten kivat vinkit noista lampunvarjostimista taas saimmekaan!