Translate

keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Talo 86 - Rintamamiestalo mittakaavassa M1:12 valmistui sittenkin

Monien pikkukommervenkkien jälkeen talo valmistui lähes aikataulussaan. Nyt saan vihdoin huokaista helpotuksesta tämän talon osalta, sillä se on nyt kaikkien välivaiheiden jälkeen pystyssä.


Nyt se seisoo valaistuna odottamassa uutta kotiansa. Se piti noutaa jo viime viikonloppuna, mutta ei ehtinyt valmistua aivan ajoissa. Nämä lopulliset kokoonpanotyöt ottavat aina aikaa odotettua enemmän.


Suurin viivästyksen syy lienee se että jouduin tekemään välikaton kahteen kertaan ensimmäisen portaikkosovituksen osuttua talon väärään päätyyn.

Rakennettuani sokkelin talon alle totesin, että pieni siäänkäyntiportaikko lienee myös tarpeen. Se on irrallinen. mutta sen voi liimata kiinni kuistiin.Talon seinista tehtiin etuseinä ja toinen pääty avattaviksi. Takaseinä ja toinen talon päädyistä jätettiin kiinteiksi, koska siellä ei ole väliseinää estämässä taakse sijoittuvan huoneen kalustamista. Kiinteät seinät tukeuttavat talon rakennetta.


Kääntyvien seinien saranointiin käytettiin pianosarnoita, joilla saa seinän kiinnitettyä riittävän tukevasti talon runkorimoihin. Saranoin ensiksi pienet pätkät rimaa, joihin seinäkappaleet on helppo kiinnittää ruuveilla.

Seinäkappaleet pysyvät kiinni magneettisalvoilla.


Yläkerrassa räystään alle sijoittuvaa varastototilaa käytetään kytkentäpaikkana, jonne tuodaan muuntajalta tuleva 12V:n jännite sekä kaikki valaisinjohtimet. Näin varastotilasta muodostuu kytkentätila, jonne pääsee käsiksi irroittamalla katon paikoiltaan.


Talon alle tehdään pieni sokkeli, jolloin talo ehkä enemmään näyttää esikuvaltaan. Yleensä näissä rintamamiestaloissa on melko reilu kivijalka ja usein vielä kellaritilat talon alla.

Sokkeliin sijoitan valaistuksen tarvitseman muuntajan ja teen samalla verkkojohtimeen rimanpätkästä parilla ruuvilla. Näin verkkojohtoa ei pääse vahingossa nykäisemään irti. Tällä ratkaisulla koko talon sisällä on ainoastaan pienjännitteisiä 12V:n johtimia.

Talon sähkötöistä teen vielä erillisen tekstin, jota en ole ehtinyt kirjoittelemaan nopean rakennusaikataulun vuoksi.

1 kommentti:

JohannaZ kirjoitti...

Ihana talo. Meillä kuisti keskellä mutta muuten kovin samanlaisen oloinen 30- luvun talo. Pikkuruutuiset yläikkunat.