Translate

lauantai 13. lokakuuta 2018

Ovien valmistusta - pari vinkkiä miten ohuesta levystä saa kestävät ovet

Portaikkosovituksen pieni vastoinkäyminen ei oikeasta viivästänyt tätä projektia mitenkään. sillä löysin vielä vastaavaa parkettilautaa uuden välikaton tarpeisiin ja projekti voi edetä omalla aikataulullaan.

Talon väliovista on säilynyt vanha valokuva, jonka perusteella lähden rakentamaan väliovia. Helpoimmin väliovet näihin nukketaloihin saa ostamalla valmiita, Kiinassa automaattikoneilla valmistettuja ovia, mutta tässä näpertelyssä saa ainakin ajan kulumaan ratttoisasti.

Tein ovet 3mm:n kovalevystä lähtien tavoittelemaan hieman alkuperäistä ilmettä. Kovalevyn reinoihin liimasin bilteman lastuista sahatut 3mm leveät pyökkilistat lähinnä varmistaakseni saranoinnin onnistumisen. Naula-saranoinnissä tällainen ohut kovalevy yleensä halkeaa ja osa ovista menee pilalle saranoinnin yhteydessä. 3x3mm:n mäntyrima ajaa saman asian, jos näiltä Bilteman lastuja ei enää löydy..

Alkuperäisen oven ilmettä lähdin tavoittelemaan liimaamalla lisää riman pätkiä perusoven rakenteisiin.

Liimausten kuivuessa pääsin maalaamaan myös portaikkoa alkuperäisiin sävyihinsä. Portaikko saa sammalen vihreän sävytyksen.

Portaikko oli sen verran onnistunut, että nyt uskaltaa jo tehdä siitä lopullisen version. Portaikon keskustaan teen todennäköisesti vaatenaulakon talon eteiseen. En tiedä onko siellä ollut sellaista, mutta tähän portaikon alle sellainen ainakin sopii. 
Useissa rintamamiestaloisssa tästä portaiden alta on lähtenyt portaat kellarikerrokseen, jollaista tässä talossa ei ole.

Ei kommentteja: