Translate

perjantai 5. lokakuuta 2018

Talon 86 portaikon rakentamiseen kannattaa varata aikaa

Nukkekotien portaat ovat aina haasteellisia, sillä ne on aina saatava sijoitettua niin, etteivät paljoa tule kalusteiden eteen. Tässä talossa näyttää olevan hankalin mahdollinen portaikon malli, joka tosin on sijoitettu erilliseen porraskuiluun talon kulmaan.
Portaat nousevat tasaisesti kääntyen täydet 180 astetta ylös mennessä. Aika nopeasti päädyin tekemään tällaisen portaikon askelma kerrallaan.

Materiaaliksi valitsin tämän uusiutumattoman luonnonvaran "Bilteman sytykelastut". Ne ovat 3mm:n vahvuisia 18mm leveitä ja 260 mm pitkiä lautoja joislla voi sellaisenaan helposti toteuttaa 1:12 nukketalossa portaikon jonka askelmakorkeus on 18mm vastaten reaalimaailman 22,6 cm:n askelmakorkeutta. Näiden rimojen myynti on valitettavasti nyttemmin lopetettu, mutta lukuisat nukketaloystäväni ovat pitäneet minut vielä hyvin rimoissa.

Piirsin porraskuilusta pohjamallin ja laskin samalla että portaikkoon tarvitaan 15 askelmaa, sillä yläkerran lattiapinta on noin 25,5 cm:n korkeudella alakerran lattiapinnasta. Huonekorkeus talossa on alakerrassa noin 24 cm.


Aloitin portaikon kokoamisen pahvimallin päälle askelma kerrallaan. Kahden suoran askelman jälkeen joutuu jokaisen kääntyvän portaan laudat sahaamaan yksilöllisesti erikseen. Kääntymiskulma on helppo arvioida alla olevan pahvimallin mukaan.

Kokoamisvaiheessa porraskotelo nousee askelma kerrallaan ja tässä vaiheessa on hyvä pitää huolta kehikon suorakulmaisuudesta, ettei myöhemmin joudu vaikeuksiin portaikon paikoilleen sovittamisen kanssa.

Parin illan ahertamisen jälkeen portaikko on vasta noussut hieman puolivälinsä yli, sillä jokaisen askelman jälkeen on liimausten hyvä antaa hieman kuivua ennen kuin sahailee seuraavaa askelmaa.

Tässä vaiheessa voin ainakin sanoa, että pahvimalli ja tarvittavien askelmien lukumäärän laskeminen ennakkoon helpottaa työtä huomattavasti.

Tässä portaikko valmiina. Nyt se kiertää täydet 180 astetta yläkertaan. Seuraava vaihe onkin sitten portaikon sovittaminen paikoilleen.Ei kommentteja: