Translate

keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Kohti uusia haasteita - Talo no 86 alkaa vähitellen nousta

Uusi projekti oli jo odottelemassa, kun vanhaa vielä pakattiin. Nyt on taas, yllätys, yllätys Suomen yleisin tyyppitalo, sotien jälkeen rakennettu rintamamiestalo vuorossa. Tällä kertaa nyt hieman suurempana mittakaavassa 1:12, joka lienee yleisin nukketalomittakaava, johon ainakin kalusteita on tarjolla riittävästi.

Talosta on jäljellä ainoastaan vanha valokuv, jonka avulla voi hahmottaa esimerkiksi ikkunaruutujen muotoa ja kokoa. Talo on hyvinpaljon edellisen pikkutalon kaltainen, jopa sisäänkaunti on samassa kulmassa.

Talon pohjakerroksesta on muistikuvien mukaan luonnosteltu tällainen pohjakuva. Sitä lähdetään projektissa tavoittelemaan. Kuvassa näkyy taas hyvin rintamiestalojen ongelma nukkekotikäytössä. Väliseinät tulevat usein eteen estämään talon kalustamista.


Yläkerrassa on tyypillisesti varastotilat kattolappeiden alla. Niiden tarpeellisuus nukkekotikäytössä selvinnee taloa rakennettaessa.

Koska tästä talosta ei ollut mitään kuvia käytettävissä, valitsin mitoituksen vuosi sitten tekemäni rintamamiestalon mukaan. Kellarikerrrosta tähän taloon ei tule. Ainoastaan pieni sokkeli talon alle.

Talon runko syntyi jo edellistä taloa tehdessä, sen projektin rinnalla. Nyt ilmeisestikin aloittelen portaikosta, sillä välikattoon eikannata tehdä reijitystä porrasaukkoa varten ennenkuin portaat on tehty. Sen jälkeen voi välikaton myös kiinnittää paikoilleen.

2 kommenttia:

Myy-muori kirjoitti...

Hei Jorma kun olen tuommoisen rintsikan jo itse äheltänyt niin ... maalaa se alakerran katto ennenkuin laitat sen "välilattian paikoilleen!!! Itse tein talon erikseen ja tuon kuistiosan erikseen... nyt ne ovat jo kiinni toisissaan, mutta ensin oli ajatus että kuisti olisi ollut saranoilla, jolloin sinne eteiseen/portaikkoon olisi nähnyt... käytössä sillä ei nyt ole suurta merkitystä, koska tällä talolla ei leikitä.. oli Seinäjoen näyttelyssä - talon nimi on ISOPALA, kun se meinasi todellakin olla 2kk:den aikataululla liian suuri pala muorille, mutta valmiiksi se tuli. Erityisen ylpeä olen balsasta kovertamastani hellasta...
Keittiössä on myös lattialuukku sinne Kellariin joka tosin on vain 4cm eli sen sokkelin korkuinen... mutta antaa kuvitelman siitä ruoan säilytyksestä.
Syksyisin terkuin Myy-muori

Jorma kirjoitti...

Kiitos neuvosta. Olen jo kantapään kautta oppinut että välikatto kannattaa aina maalata alpinnaltaan ennen kiinnitystä. Jälkeenpäin siitä tulee vain tarpeettomasti sotkuja.