Translate

lauantai 3. marraskuuta 2018

Talon no 86 valot - pätee varmastikin yleisohjeena jos aikoo käyttää led-teippiä

Tässä talossa olin opitimistisesti ajatellut kokeilla uutta löytämääni säädettävää led-teippiä. Valitettavasti se kokeilu jäi toteuttamatta, sillä Kiinasta tilaamani kaykosäädin ei suostunut toimimaan yhdessä teipin mukana tulleen ohjainosan kanssa.

Led-valojen ohjaimessa oli houkuttelevasti myös ajastin, jonka tietenkin voi toteuttaa myös tavallisella pistorasiaan kytketyllä ajastinkellolla.

Se miksi ihastuin tähän kauko-ohjain konseptiin johtuu siitä, että ledien valovoimakkuuden kehitys on ollut niin nopeata, että monen nykyisen led-teipin liimaaminen nukketalon kattoon tuottaa jo aivan liian kirkasta valoa.


Lähdinkin siitä, että tässä talossa teen yleisvalaistuksen huoneisiin käyttämällä  ainoastaan pieniä pätkiä led-teipista kuhunkin huoneeseen, jotta valoista ei tule liian kirkkaat. Pikkuhuoneisiin valitsin hieman jo vanhempia teippejä, joissa kirkkaus ei ole ihan nykyisten teippien luokkaa. 12V:n led-teipeissä on yleensä ledit tehty 3:n ryhmiin, joista voi käyttää niin monta ryhmää kerrallaan kuin haluaa. Katkaisukohdat on merkitty teippeihin yleensä hyvin näkyvästi.


Kytkentää voi jatkaa teipin pätkästä toiseen, mikä vähentää huomattavasti johdotuksen tarvetta. Tässä tapauksessa liitin teipin pätkiä toisiinsa huoneiden katossa ja vein niiden yhteisen virtajohdon talon yläkertaan kytkettäväksi..

Johtorettien piilottamiseksi liimasin pienet johtokourut hormin taakse piiloon. Siellä kulkee sokkeliin sijoitetulta muuntajalta tuleva 12V:n tasajännite sokeripalaan, johon voi liittää kaikki kattovalaisimilta tulevat johtimet. Tasajännitteen napaisuuden olen merkinnyt sokeripalaan, + napa on merkitty punaisella, myöhemmin tehtävien kytkentöjen helpottamiseksi.


Liitin järjestelmään vielä toisen sokeripalan, johon johdin jännitteen 1000 ohmin suojavastuksen kautta siltä varalta, että nukkekodin haltijan tekee mieli liittää järjestelmään myöhemmin yksittäisiä omatekoisia led-valaisimia. Yhden tällaisen valaisimen sijoitin kokeeksi ja testauksen vuoksi yläkerran kurkihirteen. 


Katoissa olevat teipit ja puinen välikatto mahdollistavat sen, että itse tehtyjä kristalli/helmivalaisimia voi helposti ripustaa katossa olevan led-teipin alle. Jos haluaa liittää muuntajaan yksittäisen led-valaisimen, ne toimivat noin 3V:n jännitteellä ja ilman tätä suojaa pääsee ledeistänsä nopeasti eroon. Ne eivät kestä suoraa liittämistä 12V:n jännitteeseen.
Kytkentäpaikka jää talon katon alle varastotilaan piiloon, sillä katto on irroitettava ruuvauksestaan, ennen kuin kytkentäpaikkaan pääsee käsiksi. Toisaalta taloa ei tarvitse kaataa kytkentöjä varten, siksi sijoitin kytkentäpaikan tänne, enkä sokkeliin. Samalla tuli huolehdittua sähköturvallisuudesta, sillä koko talossa on ainoastaa 12V tai sitä pienempiä jännitteitä. Kaikissa huoneissa on led teipin pätillä aikaan saatu tasainen yleisvalaistus.

Talon kotiinkuljetuksessa sattui harmillinen kuljetusvaurio. Se oli kotimatkallaan matkahuollossa saanut jonkinlaisen kolauksen ja yksi seinä oli jo rikki ennenkuin taloa saatiin edes käyttöön. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta näissä Suomen kotimaan kuljetuksissa. Posti on kunnostautunut useamman kerran ja tuntuu siltä, jos maksaa vielä sarkyvän tavaran erityiskorvauksen, pakettia heitetään varmiuuden vuoksi vähän kovempaa.

Seinävaurio saadaan onneksi korjattua eikä taloprojekti mennyt ihan hukkaan. Sitten vain seuraavien projektien kimppuun.Ei kommentteja: