Translate

lauantai 24. marraskuuta 2018

Talo 87 tuli valmiiksi hyvissä ajoin ennen pikkutytön synttäreitä

Tämä talo tehtiin nopeasti naapurin lapsenlapsen synttärilahjaksi. Sitä ei ehditty sen enempää pohdiskelemaan kuin, että siitä tehdään perinteisen mallinen suomalainen harjakattotalo, joka ei kuitenkaan vie paljoa tilaa ja kestää pienen lapsen leikit.

Talo on puurimarunkoinen kuten lähes kaikki rakentamani talot. Talo on suhteellisen pieni (47leveysx26syvyysx46korkeus cm). Se on kuitenkin tehty 1:12 mittakaavaa ajatellen, jotta kalusteita voi valita vapaammin. Huonekorkeus alakerrassa on 23 cm jä yläkertaan on tehty pieni korotus, että sinnekin mahtuvat normaalit kalusteet.
Seinät on kiinnitetty ruuveilla runkorimoitukseen. Talon kulmiin laitettiin muoviset kulmalistat, jotta karkeat kevyn reunat ovat siistit eivätkä osu lapsen sormiin. 

Talon etuseinä on avoin ja katto nousee saranoituna joten taloon pääsee vapaasti kalustamaan kaikkia huoneita. Sisäseinät on tapetoitu ja ruuvikiinnityksen ansiosta seiniä on myös helppo tapetoida tarvittaessa uudelleen. Vain takaseinä ja väliseinät on liimattu kiinni paikoilleen.


Alakertaan mahtuvat keittiö ja pieni olohuone kalusteineneen. Kaikissa huoneissa on on valaistus ja keittiön hellassa sekä takassa vilkkuu tuli.


Yläkertaan mahtuvat makuuhuone sekä pieni wc-tila, joka lapsille usein on näissä nukketaloissa sieltä tärkeämmästä päästä leikeissä. WC-tilaan mahtuu vielä hyvin esimerkiksi kylpyamme, jollaista minulla ei nyt sattunut olemaan käsillä.

Johdotus on tehty talon takana. Takaseinä tulee olemaan kaksin kertainen, sillä johdotuksen päälle kiinnitettävä ulkoseinä peittää johdotuksen ja kaikki johtimet jäävät seinän alle piiloon. Sisätiloissa johtimet kulkevat johtokourujen sisällä piilossa.

Tämän talon valot on tehty paristokäyttöisestä led-koristevalosarjasta. Paristokotelon kytkimineen kiinnitin talon ulkoseinään tällaisen pikkuisen rimakotelon sisään, jotta paristot voi helposti vaihtaa. Joku näistä lapsiasiakkaistani on ristinyt tällaisen paristokotelon ilmalämpöpumpuksi talon seinällä.
Useimmat lapsille menevistä taloista olen ihan turvallisuussyistä tehnyt paristokäyttöisinä, jotta lasten ei tarvitse etsiskellä pistorasioita talon valojen vuoksi.

Nyt ehkä pääsen sitten jo valmistautumaan jouluun ja mallailemaan hieman uudentyyppisiä takkaratkaisuja, joita minulta on jo tässä matkan varrella kyselty. Katsotaan mitä saadaan aikaiseksi.


Ei kommentteja: