Translate

perjantai 29. syyskuuta 2017

Ikkuna-aukot syntyvät helposti

Ikkuna-aukkojen tekeminen on aina hieman riskialtis vaihe talojen rakentamisessa. Työn alla olevassa rintamamiestalossa oli kaikenkaikkiaan kolmen kokoisia ikkunoita ja nyt pitää vielä varmistua siitä että aukot tulevat oikeisiin paikkoihin, koska seinät ovat keskenään erilaisia.

Talon sisäänkäynnin kuistia en vielä tee tässä vaiheessa, mutta aukotuksessa täytyy ottaa myös tulevan kuistin paikka huomioon.

Seinälevyihin kannattaa piirtää ikkunaukot paikoilleen ja porata aukkojen nurkkiin reiät sahaamista varten. Tässä vaiheessa huomasin, että talon päädyt ovat keskenään erilaiset.

Lopulta kaikkien seinälevyjen ikkuna-aukot on porattu kulmistaan auki 9mm:n poranterällä. Tässä vaiheessa levyt ovat sitten ensimmäisen kerran pilalla, jos reiät eivät ole sattuneet kohdilleen.

Varsinainen aukkojen sahaaminen käy nopeasti tällaisella kuviosahalla. Tässä vaiheessa seinälevyt ovat vielä irrallaan, mutta yhtähyvin aukot voi tehdä valmiiseen taloon.

Kuviosaha tekee nimensä mukaisesti mielellään mutkia, joten aukot tulee sitten vielä viimeistellä esimerkiksi karkealla hiekkapaperilla tai viilalla, vastaamaan ikkunapuitteiden kokoa. Kuviosaha ei ole ohuiden levyjen sahaamisessa mitenkään välttämätön. Muutaman ikkuna-aukon voi sahata vaikka rekään työnnetyllä rautasahan terällä. Aikaa vain kuluu ehkä hiemän enemmän.

Lopulta kaikki ikkuna-aukot ovat paikoillaan ja seinälevyt jäävät odottamaan "betoni"-pinnoitusta, sillä tähän taloon halutaan betoninen ulkopinta alkuperäismallin mukaisesti.

Ei kommentteja: