Translate

keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Rintamamiestalon runko nousee nopeasti pystyyn

Taloprojekti 76 kulkee nyt mansarditalon no 78 rinnalla, molempien tulisi valmistua tulevan syksyn aikana.
Rungon pystytys käy varsin joutuisasti kuten edellisessäkin talossa. Lattialevyt voivat olla mitä tahansa riittävän tukevaa levyä tai kerrostasot voi vaihtoehtoisesti tehdä rimakehikkoina jotka voi vaikka erikseen laudoittaa tai päällystää jollakin ohuemmalla levyllä.

Lattialevyt on liimattu parkettilaudoista ja näkyvät reunat päällystetty ohuilla rimoilla sahausreunan siistimiseksi. Reunat voi myös hioa, mutta olen todennut tämän pinnoitusratkaisun siistimmäksi.

Runkorimoihin porataan 6mm:n liimapuutappeja varten reiät kumpaankin päähän. Liimapuutapeilla rungosta tulee tukeva ja seinälevyt voi myöhemmin kiinnittää vaikka ruuveilla ellei halua liimata niitä kiinteästi

Välikaton kiinnittämistä varten porataan vielä reiät 2-kerrostason korkeudelle. Tässä tapauksessa reiät ovat 24 cm korkeudella lattiatasosta.

1-kerroksen levyyn porataan kuhunkin kulmaan reiät pystyturimojen kiinnittämistä varten.

Välikaton nurkkiin tehdään tukiriman kokoiset kolot ja vaakasuuntaiset kiinnitysreiät näihin koloihin.

Pystytuet voi nyt kiinnittää liimatapeilla pohjalevyn nurkkiin ja samalla huolehtia siitä, että rimat asettuvat suoraan kulmaan pohjalevyn kanssa.

Liimausten kuivuessa kannattaa välikatto maalata valkoiseksi ennen tämän levyn kiinnittämistä. Maalin kuivuttua kiinnitään levy pystytukiin taas liimapuutapeilla.

Kattotuolit voi myös tassä välillä valmistaa. Oikean kattokulman voi löytää esimerkiksi talon piirustusten tai valokuvan avulla. Kattotuolin puolikkaat liitetään toisiinsa taas liimapuutapeilla ja liiman kuivuttua kiinni talorunkoon. Rintamamiestalojen kattokaltevuudessa on yksilöllisiä ja paikkakuntakohtaisia eroja hyvin paljon.

Tässä se sitten onkin jo harjakorkeudessaan. Kurkihireen voi tehdä samanlaisesta rimasta kuin muu talorunko.


Ei kommentteja: