Translate

lauantai 16. syyskuuta 2017

Talot etenevät rintarinnan - materiaalihankintoja ja kokoaminen alkaa

Päätin kummassakin talossa tehdä seinät 3mm: kovalevystä. Tällainen itsekantava talorunko ei vaadi seiniltä samanlaista tukevuutta kuin silloin kun koko talorunko on tehty kantavaksi. Tällä tekniikalla saa talon kokonaispainon pysymään hallinnassa paremmin.

Seiniä pääsee nyt ensimmäistä kertaa sovittamaan paikoilleen. Seinien lopulliset mitat on helppo piirtää levyihin valmiin talorungon avulla.

Tässä talossa oli erityistoiveena, että käyttäjä haluaa itse päästä lisäilemään valoja jälkeenpäin. Niinpä päätin tehdä takaseinästä kaksinkertaisen siten, että seinän sisälle jää reilusti tilaa vedellä valaisinjohtimia eri kerroksiin.

Tällaisessa tuplaseinärakenteessa on hyvä tukea sisäseinät siten, että ne asettuvat suoraan vaikka talo olisi suhteellisen suurikokoinen. Pienet riman pätkät keskellä seinää eriittävät tukemaan sisäseinän. Tässä tapauksessa talo on noin 60 cm leveä.

Löysin tällaista pienikoista kaapelikourua, jolla aion kiinnittää valaisimet johtimineen talon kattoon. Näin pienikokoisia johtokouruja on tosi vaikea löytää ja usein elen tehnyt niitä itse pienistä rimoista. Tällä kertaa Clas Ohlsonilla näytti olevan niitä sähköosastollaan.

Sain edellisen taloni uudelta omistajalta vinkin, että tällaisia kouruja voi käyttää myös väliseinien kiinnitykseen ja aionkin kokeilla sitä nyt näissä uusissa taloissani. Kourussa on teippi, jolla se liimautuu kattoon tai lattiaan.

Toinen löytöni oli tällainen korjausnauha, jota löysin helsinkiläisestä 1€:n kaupasta. Tähän mansarditaloon on suunnitteilla lasiseinäinen viherhuone alakertaan ja tällä aion kokeilla ikkunaristikoiden tekoa suotraa lasiseinän päälle. Katsotaan sitten mitä siitä tulee, kun päästään niin pitkälle.

Nyt kuitenkin riittää seinien tekoa pitkäksi aikaa, sillä hankin kumpaankin taloon seinälevyt samalla kertaa. Levyt on sahattu lähes mittoihinsa, kuitenkin niin että niissä on hieman työstövaraa.1 kommentti:

Satuaija Arokanto kirjoitti...

Kiitos taaskin selkeästä kerronnasta ja hyvistä kuvista. Kovasti odotan sähköistyksen laittoa. On miulle vielä hebreaa, enkä tod. näk. pääse lokakuussa sitä opettelemaan sinun johdollasi. Yritän kuitenkin. 😊