Translate

perjantai 22. heinäkuuta 2016

Lomat on pidetty ja askartelut jatkuvat - talot 69 ja 72 alkavat saada ikkunoita

Kesällä askarteluiden tekeminen on hieman hitaampaa, sillä pihatyöt ja mahdolliset helteet vaativat osansa. Pääasiassa olen ajatellut käyttää kylmiä ja sadepäiviä näihin pikku puuhasteluihin. Kesällä on myös mukava tehdä ulkona niitä töitä mitä pystyy.
Juuri kun olin saanut nostettua pikkumökin terassimme pöydälle tupsahti naapurista pikkutyttö testaamaan talon käyttökelpoisuutta.
Tässä mökissä seinät ovat 3mm:n kovalevyä, joihin on liimattu bambusälepinnoitus. Seinän kokonaisvahvuus on noin 5mm. Sahasin nopeasti kuunapuitteiden sisäkehystä varten nopeasti 5mm:n levyisiä rimoja, joista puitteet saa sitten rakennettua.
Rimoista saa helposti koottua ikkuna-aukkoihin sovitetut puitteet, jotka sitten liimataan aukkoon paikoilleen.
Ikkunaristikot kannattaa koota ja liimata tässä vaiheessa valmiin ikkunapuitteen yhteyteen. Sisäpuoölelle liimaan ikkunapuitteen päälle erilliset vuorilaudat peittämään ikkuna-aukkoa ja puitteen sisäpuolta. Samassa yhteydessä voi halutessaan liimata esimerkiksi muovista leikatut lasit paikoilleen, jos sellaiset haluaa.
Samalla kun liimat ja rimat olivat esillä, tein valmiksi ikkunapuiteaihioita työn alla olevaa rintamamiestaloa no 69 varten. Siinä tulee olemaan sama ulkoseinävahvuus, mutta tein silti aihiot täysileveistä biltema sytykerimoista, jotka voin sitten myöhemmin sahata oikean levyisiksi sekä sisäpuitteen että vuorilaudan osalta.
Rimojen ollessa esillä tein talon kylkeen hieman ilmalämpöpumpun koteloa muistuttavan paristokotelon, josta paristot on helppo vaihtaa.
Talo alkaa iltavalaistuksessa näyttää jo valmiilta, vain katto puuttuu. Tämä kokeilutalo on hyvin vastannut tarkoitustaan, sillä nyt tuli kokeiltua sekä tällaisen ulkoseinärakenteen vahvuus että uuden tyyppinen etuseinän kiinnitys magneeteilla. Sitä aion soveltaa myös työn alla olevaan rintamamiestalooni no 69. Magneettikiinnitys tekee etyseinästä huomattavasti siistimmän näköisen kuin ulkoreunoille kiinnitetyt saranat.

Ei kommentteja: