Translate

keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Lomailu jatkuu - pohjalaisia talomalleja

Olen yleensä pitänyt reissuilla kameraa mukana ja hieman kuvaillut paikallisia rakennuksia, lähinnä muistini sopukoihin hautumaan. Nykyisin se on tietenkin helppoa kun puhelimessa kulkee kamera mukana, jolloin kamera ei ainakaan unohdu kotiin. Tällä kertaa suuntasimme Keski-Pohjamnmaalle Kaustiselle, missä järjestetään vuosittain, viikon mittainen, kansanmusiikkifestivaali
Menomatkalla Töysässä poikettiin Töysässä Tuurin kyläkauppaan, joka varmastikin poikkeaa kaikista Suomen perinteisistä kyläkaupoista. Näin suuria maaseutukauppoja ei ole missään muualla. Kooltaan talo vastaa suurehkoa suomalaista kauppakeskusta ja arkkitehtuuri viittaa enemmän Las Vegasiin kuin mihinkään suomalaisiin perinteisiin.
Kauppias Vesa Keskisen oma talo poikeaa myös suomalaisista pihapiireistä melkoisestä. Sieltä kyllä hyvin pääsee seuraamaan kauppaan tulevia asiakasvirtoja.
Kaustisille tulo oli kuin paluu ajassa taaksepäin. Vanha kylänraitti oli täynnä toinen toistaan komeampia pohjalaisia asuintaloja. Rakennusmateriaali on poikeuksetta puu, niinkuin kaikissa vanhoissa suomalaisissa taloissa.
Löytyipä sieltä kuuluisan suomalaisen pelimannisäveltäjä Konsta Jylhän kotitalokin, muiden samankaltaisten välistä.
Keski-Suomessa Jyväskylässä, törmäsimme sitten modernimpaan suomalaiseen arkkitehtuuriin. Jyväsjärven vanhat, junaradan takaiset joutomaat on kunnostettu todella upeasti käyttöön. Jyväsjärven rannalla oli leppoissaa viettää yksi yö ennen paluuta kotiin ja arkeen.
Täällä pihakukat olivat kestäneet lomaviikon rankat sadekuurot melko mukavasti. Pääsemme taas arkiaskareihin ja valmistautumaan syksyn kiireisiin eläkeläisharrastuksiin. Seuraavana ovat sitten vuorossa keskeneräiset talonrakennystyöt ja "wanhan ajan lelumessut" Forssassa 31.07.

2 kommenttia:

Taika Taiga kirjoitti...

rakentajalle talokuvapankki on hyvä olla olemassa, voi kehittää ikkunaratkaisuja niistä. Kaikki erilaisia jo noissa muutamissa kuvissa

Jorma kirjoitti...

Samasta syystä laitan näitä itselleni tänne blogiin muistiin, jotta voin sitten myöhemmin käydä katsomassa.