Translate

sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Ovet ja ikkunat on tehty - Villa Pampula pääsee loppusuoralle

Yllättäen ovien ja ikkunoiden tekemiseen menee ainakin yhtä paljon aikaa kuin valmiin talon rakentamiseen. Nyt sekä ovet että ikkunat ovat valmiina ja voin keskittyä talon lopulliseen kasaamiseen.
Ohessa hieman ovien tekemisestä, vaikka olen niistä kirjoittanut aiemminkinkin. Aloitin tekemallä ovien kehykset aihioista jotka olin jo valmiiksi liimannut bilteman sytykerimoista L:n mallisiksi aihioiksi.
Nämä rimat ovat hieman liian leveita kehyslaudoiksi joten sahasin ulos tulevat vuorilaudat noin 8mm leveiksi. kehyksen siälle jäävä lauta sahataan seinän päksuiseksi. Tässä talossa on kaksi seinämävahvuutta ulkoseinät ovat noin 6mm:n vahvuisia ja sisäseinät kolmen millimetrin vahvuisia.
Ovet tein pienistä kovalevyn paloista, joihin liimasin laudoituksen kummallekin puolelle ovea. Näin syntyy mukavat peiliovet, jotka ovat kulmistaan sen verran paksut, että saranatappi ei halkaise ovea.
Ovet kannattaa kukin sovittaa omaan kehykseensä ja tehdä sen verran väljiksi, että ne mahtuvat hyvin kehyksen sisälle. Saranoitavaa nurkkaa kannattaa hieman pyöristää, jotta se mahtuu hyvin kääntymään kehyksessään.
Saranoinnin tein ohuilla nauloilla, jotka pistetään ovikehyksen läpi oveen kiinni. Naulaa varten kannattaa porata reiät sekä kehykseen että oveen, jotta kumpikaan ei tässä kiinitysvaiheessa halkeaisi. Nämä bilteman sytykerimat ovat pyökkiä ja kestävät tällaisessa tarkoituksessa huomattavan paljon paremmin kuin esimerkiksi mäntyrimat, jotka usein kiusallisesti halkeavat juuri tässä saranointivaiheessa.
Nyt vain sitten viimeistelymaalaus sekä oviin että ikkunoihin ja niitä voi alkaa kiinnitellä paikoilleen.

Ei kommentteja: