Translate

maanantai 13. toukokuuta 2013

Talon 44 portaikot

Tähän nelikerroksiseen taloon tarvitaan kolme portaikkoa, jotta kerroksesta toiseen siirtyminen käy luonnikkaasti. Portaita tulee sen verran paljon, että päätin kokeilla tähän taloon jo aiemmin käyttämääni polystyreenilevyä, josta portaita on suhteellisen helppo valmistaa. 
Bilteman tikuistakin saa melko helposti rakennettua portaita, mutta tulin siihen tulokseen, että usean portaikon valmistaminen niistä saattaisi viedä koko kesän ja tämä talo on kuitenkin tarkoitus saada kesän kynnyksellä jo valmiiksi. 1. ja 2. kerroksen portaat valmiina


Aloitin liimaamalla 5 cm paksuun levyyn ohuen kovalevyn näkyvälle puolelle portaikkoa. Myöhemmin päädyin liimaamaan levyn toisellekin puolelle portaikkoa, jotta voin käännellä aihioita vapaammin. Reunalle liimattu levy on tarpeen, että portaikkoon voi helpommin kiinnittää kaiteet murtamatta itse porrasmateriaalia. 
Nukketalon portaista kannattaa tehdä suhteellisen jyrkät, jotta ne eivät vie tarpeettoman paljon lattiapinta-alaa muutoinkin pienistä taloista. Aihioista kannattaa tehdä sen verran korkeat, että menevät 1-2 porrasta yli kerroskorkeuden. Lopullinen lyhentäminen tehdään vasta paikoilleen sovittamisen jälkeen.
Jyrkkyys ja portaiden paikat kannattaa piirtää aihioon tarkasti, jotta ne myös sahauksen jälkeen ovat tasavälisiä. Porraskorkeudeksi valitsin 15 mm, joka vastaa reaalimaailman noin 18 cm:n porraskorkeutta. 
Aihioiden sahaaminen onnistuu helposti pienihampaisella askartelu- tai rautasahalla tai koneelllisilla kuvio- ja vannesahoilla. Ensiksi kannattaa tehdä kolmiomaiset raaka-aihiot, joista voi sitten edelleen työstää lopullisten portaiden osia, joita voi käännellä ja sovitella toisiinsa lopullisten portaiden muodon hakemiseksi. Monesti portaat kannattaa kesken nousun kääntää 90 astetta, jolloin portaiden peittämää lattiapintaa saa vielä hieman säästettettyä.


 Valmiita aihoita voi helposti sahata ohuemmiksi ennen yhteen liittämista

Kolmannen kerroksen portaikon ajattelin koota lopullisesti vasta koottuun taloon. Seuraavana vaiheena tässä talossa on talon katttopintojen maalaus, porrasaukkojen sahaus sekä ensimmäinen kokoonpano. Toivon vielä tällä viikolla saavani talon harjakorkeuteensa, jonka jälkeen alkaakin puurtaminen niiden ikkuna- ja oviaukkojen kanssa sekä talon sähköistys. Putki- ja LVI- töitä näihin pikkutaloihin ei onneksi tarvitse tehdä.

 1. kerroksen porras valmistumassa
Kokoamisen jälkeen portaikko maalataan halutun väriseksi. Kaidepienoiksi voi käyttää vaikka coctail tikkuja.

KIITOS SIVUSTON SEURAAJILLE! 
20 000 katsojaa meni rikki, juuri tämän sivun kohdalla

2 kommenttia:

Alexandra kirjoitti...

Tätä on todella mielenkiintoista seurata.

Jorma kirjoitti...

Kiva jos siitä on jotakin hyötyä.