Translate

keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Talo 44 alkaa nousta

Samaan aikaan porrasaihioiden rakentelun kanssa aloin koota rakennuksen runkoa. Irrallisten portaikkojen kanssa on helppo aukottaa välikatot niiden ollessa vielä irrallaan ja tässä vaiheessa ehtii vielä tehdä muutoksia suunnitelmiin, jos portaat eivät sovi hyvin juuri siihen kohtaan mihin niitä alunperin oli ajateltu.

Runkokehikko liimauksessaan

Tämän talon runko rakentuu yhteen liimatuista parkettilaudoista, jotka on sahattu mittoihin 65x35 cm kolmannen kerroksen lattialevyä lukuunottamatta joka on pituudeltaan 75 cm, taloon toteutettavan parvekkeen vuoksi. Halusin toteuttaa taloon tulevan parvekkeen siten, että se on samaa levyä kerroksen lattian kanssa. Näin parvekkeesta tulee varmasti tukeva. 
Parvekkeen voi toteuttaa halutessaan myös niin, että se kiinnitetään jälkeenpäin joko kerroksen lattiaan tai sivuseinään. Tiedän kokemuksesta että lattiatasojen sovittaminen ja riittävän tukevan kiinnityksen keksiminen aiheuttavat käytännössä hieman päänvaivaa jälkeen päin tehdyn parvekkeen yhteydessä.
Rakennuksen pystyrimat ovat 1,5x1,5 cm höylättyä mäntyrimaa.

Aloitin kokoamisen liimaamalla rakennuksen pystyrimat puutappiliitoksella pohjalevyyn ja kiinnittämällä ylimmän kerroksen lattian puutapeilla, tässä vaiheessa vielä ilman liimaa, rimojen yläpäähän.
Pystyrimoihin on porattu valmiiksi puutappireiät 6mm kunkin kerroslevyn kohdalla. Tulevan rakennuksen suorakulmaisuus kannattaa varmistaa tässä vaiheessa ennenkuin liimaukset ovat kuivuneet. 

Suorakulmaisuuden voi varmistaa myös siten, että ruuvaa takaseinän ja ainakin toisen sivuseinän runkorimoitukseen kiinni liimausten kuivumisen ajaksi. Itse varmistin suoruuden kiinnittämällä suorakulmaviivaimen rimoihin kiinni. Halusin pitää rakenteen avoimena, koska aloin kiinnitellä lattialevyjä sitä mukaa, kun ne aukkojen osalta olivat valmiita.

Kuhunkin kerroslevyyn hahmottelin porrasaihion avulla porrasaukon paikan, jonka sahasin levyyn valmiiksi ennen kerroslevyn kiinnittämistä paikoilleen. Aukkojen ollessa paikoillaan voi kerroslevyn kiinnittää puutapeilla tai ruuveilla paikoilleen. 
Parkettilevy on noin 1,5 mm vahvaa rimapuulevyä, joten siihen voi porata puutappiliitoksen vaatimat reiät tai kiinnittää levyn suoraa runkorimoitukseen ruuveilla.
Kokemuksesta tiedän, että pelkkien ruuvien käyttäminen kiinnitykseen tekee rakenteesta hieman huteran. Suosittelen liimapuutappien käyttöä rungon rakentamisessa.

Talo alkaa näyttää rakennustyömaalta

Kun portaat ja kaiteet ovat lopullisesti paikoillaan, alan vasta työstää seiniä, jotka voi suoraa sovittaa tähän runkokehikkoon, niin mitat ainakin täsmäävät. Jos levyt on leikattu tarkkoihin mittoihin, alkavat mahdolliset mittavirheet paljastua viimeistään tässä vaiheessa.

Ei kommentteja: