Translate

lauantai 27. huhtikuuta 2013

Valmistelutöitä


Tähän taloon valitsin parkettilattiat, jotka voivat toimia osana talon kantavaa rakennetta. Parketti on myös sellaisenaan valmis lattiapinta, jota voi halutessaan myös maalata. Myös erilaiset kontaktimuovit kiinnittyvät hyvin tähän, valmiiksi sileään, pintaan.
Mikä tahansa muukin riittävän vahva levymateriaali käy lattioiksi. Jos lattiat tekee liian ohuesta levystä, voi se kerroksissa helposti painua notkolle, ellei käytetää lisätukia levyjen pitämiseksi suorina.


Parkettilaudat liimauspuristuksessa

Sahasin pitkät laudat suunnilleen mittoihinsa ja liimasin aina kaksi lautaa ponteistaan yhteen, jotta taloon saadaan riittävä syvyys. Parkettilaudan leveys on noin 18 cm, joten niitä tarvitaan kaksi kunnollisen syvyyden saamiseksi huoneisiin
Liimauksen jälkeen kannattaa levyt puristaa kiinni toisiinsa jotta lattia asettuu suoraksi. Normaalissa 1:1 parkettiasennuksessa ei käytetä liimaa, joten ponttiliitokseen laitettava liima saattaa vääntää lattian koveraksi, ellei puristimia käytetä.
Kokemuksesta olen huomannut, että vasta toisiinsa kiinniliimatut laudat kannattaa sahata tarkkoihin mittoihinsa. Usein lautojen päät eivät osu ihan tarkasti samalle tasolle ja tästä yhteenliimatusta lautaparista on joka tapauksessa sahattava reinapontit pois, jotta lattialevy olisi myös reunoiltaan tasainen. Samalla voi sahata myös päädyt tarkasti mittoihinsa.
Olen aiemmissa rimarunkoisissa taloissani käyttänyt myös vastaavalla tavalla toisiinsa liimattuja laminaattiparkettilevyjä lattioina. Ne ovat sen verran ohuita, että rimarungon tarjoama vaakatuki on tarpeen. Laminaattilevyt ovat myös niin kovia, että harva puuseppä antaa ajaa niitä sirkkelissään, jonka terät menevät tylsiksi aika pienenkin sahauksen jälkeen. Maalien pysyvyys laminaattilevyn sileällä pinnalla saattaa aiheuttaa myös ennakoimattomia ongelmia.

Ikkunapuiteaihiot kuivumassa maalauksesta

Ikkunan ja ovien puiteaihioita voi valmistella pitkin projektin etenemistä. Tässä vaiheessa talon värit on jo päätetty ja puitteista tehdään grafiitinharmaat, joten nyt on hyvä hetki jo valmistella liimauksissaan kuivuneita puiteaihioita yhden askeleen verran eteenpäin. Nyt kun talon seinälevyjä ei ole vielä hankittu, maalasin nämä raaka-aihiot jo kertaalleen tällä lopullisella värisävyllä. Kokemuksesta tiedän, että lopullisia puitteita joutuu joka tapauksessa hieman viimeistelemään ennen kiinnitystä eikä tästä raaka-aihioiden maalauksesta ainakaan ole mitään haittaa. Se vain nopeuttaa lopullista kokoonpanoa.

Seuraava vaihe onkin sitten seinälevyjen hankkiminen. Todennäköisesti joudun käymään Helsingissä, kun täältä Hämeenlinnasta ei sitä ohutta 6mm:n MDF levyä saa. Herttoniemen Starkilta levyä löytyy. Siellä on myös arkisin toimiva sahauspalvelu, missä levyt saa sahautettua haluamiinsa mittoihin.

Ei kommentteja: