Translate

torstai 25. huhtikuuta 2013

Talo 44 onkin suuri ikkunaprojekti

Hahmoteltuani hieman tätä uusinta kerrostaloani huomasinkin, että tästä taitaa tulla todellinen ikkunaharjoitusprojekti, Taloon tulee ainakin 13 ikkunaa, mansardikaton mahdollisista kattoikkunoista ei ole vielä päätetty mitään. 

Ikkuna-aihioita alkaa syntyä

Tähän asti olen ylleensä tehnyt taloihini ikkunat vasta loppuvaiheessa ja kehykset olen sovittanut sitten lopussa pikaisesti tehtyihin ikkuna-aukkoihin. Nyt näköjään kannattaakin aloittaa ikkunoista, koska niiden näpräämistä riittää aina projektin valmistumiseen asti.

Ikkuna-aukkojen mitoiksi olen päättänyt, että kaikki ikkunat ovat kooltaan 6x8cm vastaten reaalimaailman ikkunakokoa noin 75x100 cm, eli aika tavanomaiset ikkunat. Kehysmateriaalina käytän näitä sytyketikkuja, kun niitä nyt on, mutta esimerkiksi lennokkirakentamiseen tarkoitetut rimat saattaisivat olla helpompia työstää.

Ensimmäinen työvaihe on liimata riittävästi valmiita aihioita odottamaan puitteiden lopullista valmistamista. Ikkunan sisäpintaan tuleva rima voisi tässä vaiheessa olla jo valmiiksi talon seinän vahvuinen, mutta ei ole vielä seinämateriaaleja hankittuna, Joten jätän sahaamisen vasta myöhemmin tehtäväksi. Haluan tehdä talon sivuseinät MDF-levystä, jota täältä Hämeenlinnasta ei rautakaupoista saa ja joudun odottamaan, kunnes seinälevyt ovat olemassa. Suurikokoisia etuseinälevyjä ei kannata tehdä vanerista, joka alkaa taipuilla itsekseen huoneilman kosteuden vaihdellessa.
Tässä liimojen kuivuessa piirtelin ikkunoita jo valmiiksi, jotta tiedän millaisia pätkiä rimoista täytyy tehdä ja samalla saan laskettua aihioiden todellisen tarpeen, sillä rimaa näihin menee uskomattoman paljon. Oheisissa piirroksissa on mitoitettu sekä suorilla, ettää jiiriin leikatuilla verholaudoilla toteutetut puitteet mitoitettuina. Toteutan todennäköisesti puitteet suorilla verholaudoilla, sillä jiiriin leikkaaminen on aika työlästa ja epäonnistumisen riski suurempi kuin suorissa puitteissa. Palat voi tietenkin leikata myös täysin valmiiksi kuhunkin ikkunaan erikseen. Tähän projektiin valitsin kuitenkin sarjatyötavan, koska ikkunoita tulee näin paljon. Etukäteen valmistamalla ikkunakehyksistä tulee myös keskenään samanlaiset ja aukot voi tehdä valmiiden ikkunakehysten mittoihin.
Aion myös maalata nämä kehysaihiot jo ennen työstämistä. Tällöin valmiisiin ikkunakehyksiin ei tule kuin pieni paikkamaalaustarpeita ja värilliset kehykset voi sitten loppuvaiheessa kiinnittää näille sahattuihin aukkoihin.

Oviaukon voi toteuttaa vastaavalla tavalla kuin ikkunatkin

Jiirisahauksia varten olen tehnyt allaolevan sahausohjaimen, jolla saa pinet kappaleet helposti sahattua 45 asteen kulmaan. Erilaisia kattokaltevuuksia varten tein samaan ohjaimeen myös 30 ja 60 asteen kulmat. Porasin lautaan myös reiät kaikilla poranterilläni 1-12 mm. Reikiin on helppo sovittaa erilaisia tappeja, joita aikoo käytää esim kaiteina. Tällä saa nopeasti selville minkä kokoinen poranterä kuhunkin rimaan tai tappiin tarvitaan.

Lisäkäyttöalueena tällaiselle reikäshaploonalle on se, että puoliso löytää kätevästi kudinpuikoillensa parin. Voidaan hyödyntää samoja askarteluvälineitä.


 Jiirisahausohjain

Koneellisesti toimiviin sahohin ja sirkkeleihin voi tällaisia ohjaimia tehdä itse tarpeen mukaan. Yksittäisten rimojen sahaukseen käsisaha ja jiirilaatikko ovat ihan hyvä vaihtoehto.

Ei kommentteja: