Translate

lauantai 6. huhtikuuta 2013

Pirtin kalusto mummolaan ja muuallekin.

Minua jäi vähän vaivaamaan kun käytössäni ei ole sitä kuviosahaa ja päätin kokeilla millaisen kaluston saisi syntymään sahaamalla pelkästään suoria sahausviivoja pitkin.
Lopputulos näyttää mielestäni ihan tyydyttävältä. Kulmia voi pyöristellä hiekkapaperin ja viilan avulla, jos alkaa tuntua siltä. Malli on ideoitu Maria Malmströmin kirjassa olleen mallin pohjalta yksinkertaistamalla.


Materiaaliksi valitsin edelleen sen Bilteman myymän sytykelastun. Muutamasta rimasta syntyy koko kalusto, sillä valitsin pöydän pituudeksi 13 cm, joka on puolet siitä rimanpituudesta. Tällöin neljästä rimasta saa sekä pöydän että kahden penkin kansilevyt liimaamalla rimoja kyljistään yhteen. Jalkoihin menee pari rimaa lisää. Harjoituskappaleineen rimoja menee vain muutama tällaisen koko kaluston tekemiseen. Tein samalla mallineen, jolla näitä voi helposti tehdä jälkeenpäin lisää.

 Pöydän osat

Pöydän jalkoihin liimasin sekä ylös että alas pienet pöydän levyiset rimanpätkät tukemaan pöytää. Penkissa jalka on kahden riman levyinen ja on sinällään riittävän tukeva. Pöydän ja penkin jalat tehdään liimaamalla koloamisen jälkeen puolikkaat yhteen. Tällöin keskelle jää kolo vaakatukea varten
Penkin osat

Kuvan malline on yhden Biltema riman pituinen eli 26 cm. Kaikki sahaukset on tehty suorina, jolloin millä tahansa askartelusahalla voi hieman muotoilla sekä pöydän että penkin jalkoja. Lehtisahalla tai koneellisella kuviosahalla voi sitten alkaa toteuttaa itseään kunnolla.
Mallineen avulla on melko helppo tehdä useita samanlaisia

Kokoonpanon jälkeen voi pöytiä ja jakkaroita pintakäsitellä haluamallaan tavalla vaikka pinta on jo puuvalmiinakin ihan käyttökelpoinen. Jos näitä rimoja ei ole käytettävissä voi tällaisia pöytiä ja penkkejä tehdä yhtälailla esimerkiksi ohuesta vanerista.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Vautsi! Täytyy kokeilla tällästä itsekin joskus :) jei bilteman sytykkeet!