Translate

perjantai 19. huhtikuuta 2013

Itse tehtyjä valaisimia, "valaistumiskurssi 2"

Mummon mökki tuli ja meni lopulta uuteen kotiin. Niitä joudun vielä jossain vaiheessa tekemään toisenkin, sillä olin luvannut tällaisen eläkeläisten syysarpajaisten palkinnoksi. Ne onneksi ovat vasta elokuussa.

Lupasin tässä projektien välillä kertoa hieman valaisinharrastuksistamme täällä Hämeenlinnassa. Istuimme reilu viikko sitten ahkerasti tekemässä valaisimia, mutta aika loppui kaikilta kesken ja unohdin kuvata ne keskeneräisetkin tuotteet. Meillä oli kristallivalaisimissa periaatteessa kaksi lähtökohtaa.

 
Röllimunan sisuksista tehty valaisin

Näin pääsiäisen mentyä juuri ohi nousi päällimmäiseksi tavaksi ripustella helmiä pääsiäismunan sisältä löytyneen kupin ympärille, joista tämä nukkisharrastajien esilletuoma Röllimunan sisuskuppi osoittautui aika mukavaksi. Se kun on valmiiksi jaettu sektoreihin, joihin on helppo pistellä reikiä säännöllisin välimatkoin. Pääsiäismunista tuli esiin useta erilaisia sisäosia joita kaikkia voi oman mielikuvituksensa mukaan käyttää valaisin- tai muuhun rakenteluun.

Toinen lähestymistapa oli koota lankoja ja helmiä johonkin renkaaseen. Itse olen suosinut näitä maustepurkkien suulta saatavia muovirenkaita, joihin helppo pistellä reiät lankoja varten ja alkaa sitten vain pujotella helmiä. Tukirenkaana voi käyttää myös mitä tahansa sopivankokoisia metallirenkaita, joita voi valmistaa langasta myös itse. Tähän metallirenkaaseen voi sitten säteittäin kiinnittää lankoja joihin pujottaa lasihelmet ja kokoaa sitten valaisimen haluamansa näköiseksi kimpuksi.

Tällaisiin mekin pyrimme, mutta emme ehtineet saada valmiiksi. 
Kuvan valaisimet on tehnyt Jaana Sirviö

Kun se kristallikruunujen tekeminen oli sen verran hidasta ettei heti syntynyt valmista katseltiin myös mitä kaikkea arkisista kodin pikku muoviesineistä voi saada aikaiseksi.

Vasemmassa kuvassa oleva deorodanttikuula on melko toimiva pallovalaisin, kun sinne laittaa valon sisälle. Vastaavasti joissakin kuohuviinipulloissa on muovikorkit, joista alaosan katkaisemalla saa aivan upean valaisimen.


Yllättäen myös loppuun käytettyjen stick- deodoranttien pohjalta löytyy muovinen rengas, josta voi tehdä kätevän valaisimen.

Arkisista kodin pikkuesineistä löytyy yllättävän paljon kaikenlaisia pieniä muovinippeleitä, joita voi hyödyntää tällaisen pienen valaisinrakentelun apuna. Kaikenlaisia korkkeja ja tulppia kannattaa pyrittää hetki käsissään ennen roskikseen laittoa. Nyt Vapuksi voi ostaa sitä hieman halvempaa kuohuviiniä, sillä vain niissä voi olla myös muovinen korkki, jonka voi ottaa talteen myöhempää käyttöä varten.Juomapullon suukappale ja läpinäkyvä kuulakärkikynän painike muodostavat myös hauskan pikkuvalaisimen. Oikeanpuoleisessa kuvassa Tiimarista löytynyt pikkuinen koristepallo toimii hyvin myös valaisimena.

Valaisinrakentelu on kiinni vain omasta mielikuvituksesta huomattiin myös tässä pikkutyöpajassamme, jossa harmikseni kaikki ne mielikuvitusrikkaat tee´elmät jäivät kuvaamatta. Näitä valaisimia suunnitellessa kannattaa antaa mielikuvituksen laukata vapaasti.

 Erilaisia valaisinaihioita "aarrekammiostani"

3 kommenttia:

Jaana S kirjoitti...

Hyviä ideoita kokeiltavaksi, noiden kristallikruunujen jälkeen :)! Taidammepa mekin täällä Kajaanissa Nukkisharrastajien kanssa tehdä seuraavaksi kattovalaisimia...

SIRKKA kirjoitti...

Ai miten hyviä ideoita! Pitääkin mennä heti romulootaa kaivelemaan.

Jorma kirjoitti...

Näissä projekteissa kaikkea voi katsella hieman uusin silmin