Translate

keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Helppoja huonekaluja

Nukkeyhdistyksen projektista jäi kaikennäköisiä levynpätkiä yli joten päätin tehdä pikkuisen huonekalukokeiluja. Ensiksi näitä nojatuoleja helpon mallin mukaan.

Tuoliprojektia varten aloin pilkkoa MDF levyn tähteitä 4,5x4,5 cm neliöiksi, joista neljä palaa yhteenliimamalla syntyi aina yksi tuoli. Sohvia varten jätin muutamat kappaleet 9 cm leveiksi, sohvan istuin ja selkänoja, jolloin sohva on 2 x nojatuolin mittainen. Lundby:n taloihin tulevat tuolit kannattaa tehdä vielä pienemmistä paloista. Ehkä 4x4 cm olisi aika sopiva.
Valmiita tuolirunkoja alkoi syntyä kuin liukuhihnalta ja kaikki levyntähteet tulee nyt hyödynnettyä näihin tuolirunkoihin joita sitten myöhemmin alan vielä ainakin maalailla. Kursseillani tosin jotkut innokkaimmat ovat päällystäneet näitä myös kankailla ja lopputulokset ovat olleet todella hyvännnäköisiä. Näiden tuolien hyvä puoli on se että ovat todella yksinkertaisia ja kestävät myös lasten leikeissä.


Tuolien lisäksi innostuin kokeilemaan myös ruokapöytiä ylijääneestä parkettilaudasta. Pöydän kooksi valitsin  12x8cm osittain ylijääneiden palojen koosta johtuen. Pöydän ääreen mahtuu hyvin 4 hengen M1:12 ruokailuryhmä. Jaloiksi löysin kukkakeppejä joista pätkin 6,5 cm mittaisia pätkiä.

Pöydät kannattaa piirtää hieman isompaan levyyn ja porata jo tässä vaiheessa jalkoja varten reiät, jotta kulmat eivät lohkeile. Porasin reiät vain parketin viilupintaan asti. Ohuemmassa levyssä reiät kannattaa porata läpi, sahata pöytälevyt mittoihinsa ja pinnoittaa jälkeenpäin esimerkiksi puuviilulla tai jollakin muulla pinnoitteella..
Koska parkettilauta on noin 12 mm paksua, katsoin viisaammaksi viistota levyn reunat, jotta valmis pöytä ei näyttäisi liian raskaalta.
Sahassani näkyy olevan varoitus-tekstikin jota en aiemmin ole ehtinyt lukea. Nyt valokuvasta huomasin että siinähän on selvällä saksan kielellä varoitettu työntämästä sormia terään.
Valmiina pöydät ovat ihan sievännäköisiä ja valmiiksi jalopuupintaisia. Pöytiin ei tarvittu kuin viisi osaa, neljä kukkakepin pätkää ja pieni levynpalanen. Jalat ja pöydän sivut maalaan sitten myöhemmin.

Lisää nukketalorakentamiseen liittyviä ohjeita on  on saatavissa kirjoistani, joita on myynnissä useimmissa nettikirjakaupoissa ja saatavissa myös Suomen kirjastoista. Nettikaupoista esimerkkeinä The Amazon tai Adlibris .
The Dolls House ABC, Pieni Nukketalokirja ja Uusi Nukketalokirja

5 kommenttia:

Nata kirjoitti...

Yllättävän hienoja nuo nojatuolit, vaikka ovat noin karkeita ja yksinkertaisia. Tuohon kun joku nätti kangas päälle ja ehkä vähän pumpulia joihinkin kohtiin... Rakennan nukkekotia serkkutytölle (5v), eli kalusteilta vaaditaan kestävyyttä.

Jorma kirjoitti...

Minustakin tämä rakenne on osoittautunut kaikkein käyttökelpoisimmaksi. Nurkkia voi pyöristellä kukin halujensa mukaan ja tuoli on myös suht helppo päällystää kankaalla

Merja kirjoitti...

Onpas näppärän näköisiä huonekaluja!

seijastiina kirjoitti...

Tännepä minä taas päädyin ja hyvä se.
Kokeilen itsekin tehdä palikoista nyt siis ohjeesi mukaan sohvatuolia.
Sen varmaan päällystän.
Hyvät ohjeet taas kiitos!

Jorma kirjoitti...

Kiitos Seija kommentistasi. Ne sohvakaluston tuolit paranevat huomattavasti jos jaksat pyöristää selkä- ja käsinojien kulmat sekä istuintyynyt esimerkiksi viilalla tai hiekkapaperilla. Päällystäminen tietysti myös auttaa paljon. Kiva kuulla että näistä on hyötyä.