Translate

perjantai 27. huhtikuuta 2012

Saranoista nukketaloissa


Palstoilla heräsi kysymys saranoinnista, joka nukketalo-rakentamisessa on varmaankin yksi haasteellisimmista rakenneasioista ja useimmiten näistä syistä taloista jatetään etuseinät kokonaan pois. Lupasin hieman valottaa näitä saranointiasioita omien kokemusteni perusteella.

Valmistaloissa on etuseinien saranointi yleensä toteutettu pienoissaranoilla, joita on todella vaikea löytää. Niitä saattaa löytyä joistakin askarteluliikkeistä tai  esimerkiksi sikarilaatikoista. 
Joka tapauksessa kiinnittäminen levyihin on erittäin vaiketa Tässä kuvan tapauksessa sarana on kiinnitetty levyyn porattuihin reikiin erikoisruuveilla. Itse olen tämäntyyppisissä kiinnityksissä onnistunut murtamnaan tai halkaisemaan levyn, sillä oikean kokoisen ruuvireiän poraaminen on todella vaikeata ainakin MDF tai vanerilevyä käytettäessä.

Omissa taloissani olen alkanut käyttää reilusti rautakaupoista löytyviä sanoita. Näistä vasemman-puoleisen voi kiinnittää esimerkiksi mökin reunoihin, jos talo on tehtu noin 15 mm:n puulevystä tai jos talossa on tukirakenne, johon saranan voi kiinnittää. Oikeanpuoleinen, pitempikauluksinen malli soveltuu saranan kiinnittämiseen suoraa levyyn. Levyyn kiinnnityksessä ongelmaksi nousee se, että kun levyt ovat noin 6-8 mm paksuja ei riittävän tukevaa kiinnitystä saa aikaiseksi puuruuvella. Olenkin usein ruuvannut reilusti reiät läpi levyn ja kiinnittanyt saranan ruuvilla ja mutterilla sekä lisäksi liimannut saranan levyyn kiinni, jotta se ei ajan mukana ala löystyä. 

Puuruuveillakin kiinnitystä voi kokeilla. mutta tällöin useimmiten joutuu laittaan levyn taakse vahvikkeen, johon ruuvi ottaa kunnolla kiinni. Vahvikerima voi olla puuta ta vaneria. Vaneri on selvästi parempi vaihtoehto sillä se ei halkea ruuvin porautuessa siihen kiinni.


Kuvan hevostallissa on käytetty tallin ovissa sitä kapeampaa saranaa ja katossa pitempää saranamallia. Saranat on reilusti jätetty näkyviin ja maalattu myöhemmin kattoa ja seiniä vastaavilla väreillä.
Tallin sisällä pilttuiden ovet on kiinnitetty keppeihin, jotka toimivat saranoina, sillä niitä varten on sekä kattoon että lattiaan porattu reiät, joissa ne mahtuvat kääntymään.
 

Valmisovissa käytettyjä ratkaisuja voi käyttää myös omatekoisissa ikkunoissa ja ovissa. Saranointi on todella helppo. Ovi sovitetaan kehykseensä ja saranana toimii naula, joka on porattu kehyksen läpi ulottumaan oveen asti sekä alhaalta että ylhäältä. Reiät kannattaa porata ennakkoon, sillä pelkästään naulaamalla joko ovi tai kehys yleensä halkeavat,


Järein ja varmasti kestävä ratkaisu on käyttää keittiö ja vitriinikaapeista tuttua saranaratkaisua. Helpoimmin tämä onnistuu, jos on alkanut nukketalorakentamisensa valmiiseen kaappiin, jossa myös ovien saranareiät ovat valmiina. Yksittäisiä vitriinikaapeja saattaa olla vaikea löytää, mutta kannattanee katsella keittiökaapivalmistajien ylijäämäkaappeja, joita joskus löytyy myös yksittäiskappaleina.

Ei kommentteja: