Translate

torstai 30. elokuuta 2018

Rintamamiestalon ikkunat on tehty - Talo alkaa jo näyttää muotonsa

Näissä pikkutaloissa, varsinkin mittakaavassa 1:18, kuluu aikaa uskomattoman paljon näiden pienten ikkuna- ja ovipuitteiden rakentamiseen.

Ikkunat ovat nyt paikoillaan ja talo alkaa muistuttaa esikuvaansa, rintamamiestaloa. Päädyn pikkuikkuna antaa valoa portaiden alle sijoittuvaan vessaan.

Ikkunan sisäkehykset tehtiin 3x3 mm:n mäntyrimasta ja ikkunapuitteet 7x2 mm:n balsarimoista, joka tosin loppui sitten kesken ja tilalle löytyi 7x2mm:n mäntyrimaa joihinkin puitteisiin. MAteriaalin menekkkiin en juuri koskaan osaa varautua riittävän hyvin sillä näihin ikkunoihin kuluu rimaa metritolkulla.

Kehykset kannatta ensiksi liimata sellaisenaan kokoon ja vasta tämän liimauksen kuivuttua siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Nyt voi sitten jo alkaa liimata verholautoja paikoilleen, vain kehyksen toiselle puolelle, jotta ikkunoita pääsee sovittamaan aukkoihinsa.

Irrallisiin seinälevyihin on ikkunapuitteiden sovittaminen huomattavasti helpompaa kuin kiinteisiin pystyssä seisoviin seiniin. Myös aukkojen viimeistely kannattaa tehdä tässä vaiheessa.

Sovitusvaiheessa huomasin että kaikkein pienimmät yläkerran ikkunat olivat jääneet tekemättä. Näiden pikkuikkunoiden aukkon tässä mittakaavassa on vain 2,5x4cm, joten siinä on jo pieni vaara osien joutumisesta vannesahan nieluun.

Nyt seiniä pääsee taas sovittelemaan paikoilleen ja talo alkaa näyttää rintamamiestalolta. Näissä sodan jälkeen rakennetuissa taloissa ikkunoiden malliin usein vaikutti myös materiaalien saatavuus ja usein ikkunat tehtiin rakentajan omien mieltymysten mukaan niistä materiaaleista mitä oli saatavilla.

Seinät jäävät vielä tässä vaiheessa irrallisiksi sillä tarkoitukseni on varustaa tämäkin pikkutalo vielä valaistuksella ja kuisti on kokonaisuudessaan vielä tekemättä.

Ei kommentteja: