Translate

sunnuntai 19. elokuuta 2018

Katto on paikoillaan ja talo alkaa jo näyttää talolta

Hormin liimauksen jälkeen pääsee kattoa sovittelemaan paikoilleen. Hormi ratkaisee myös väliseinien paikat.


Talotyömaa kuistin pöydällä on aika sekavan näköinen. Tässä vaiheessa on varauduttava irroittamaan ja kiinnittämään levyjä yhä uudelleen.

Kattolevy on 8mm:n vaneeria ja optimistisesti kiinnitin saranat ensiksi 10mm pituisilla puuruveilla, jotka tietenkin tulivat kattolevystä läpi. Talon sisälle jäävät piikit eivät ole kovin mukavia kun taloa alkaa sisustaa.

Ratkaisin ongelman vaihtamalla kiinnityksen 10mm pituisiin 3mm:n koneruuveihin ja muttereihin. Nyt saranat saa siististi kiinnitettyä vaikka ruuvien sijainti on keskellä kattoa hieman kriittinen. Jykemmissä kattoratkaisuissa ruuvien osumisen toisiinsa välttää kiinnittamaällä saranan vain kahdella ruuvilla siten että vastaikkaisetn mutterit eivät osu toisiinsa.

Nyt saranointi onnistui siten, että katto pääsee kunnolla sulkeutumaan talon päälle. Tässä hieman auttoi se että olin valinnut tällaiset pitkäolkaiset saranat, joiden ruuvit ovat hieman etäämmällä saranakohdasta kuin lyhyempiolkaisissa saranoissa.

Katon etuosa aukeaa ja kattolape laskeutuu savupiipun päälle. Savuhormin sijoitin hieman keskilinjan takapuolelle juuri tässtä syystä, että kattolape voi aukiollessaan  nojata savupiippuun.

Kattoa sovitellessa maalasin ikkuna- ja ovipuitteita varten hankkimani rimat täysimittaisina valkoisiksi. Väli ja ulkoseinät tulevat olemaan 3mm:n kovalevyä joten ppuitemateriaalina on 3x3mm: mäntyrima. Puitelaudoiksi löysin 2x7mm:n balsarimaa, jonka voi liimata mäntyrimakehikon päälle.
Kehikon on oltava kovempaa puuta, jotta siinä voi toteuttaa ovien saranoinnin.


Ei kommentteja: