Translate

maanantai 30. tammikuuta 2017

Talon 73 alakertaan saatiin valot - kupariteippi helpottaa kytkentöjä paljon

Edellisellä kerralla teippasin sähköjohdot yläkerran kattoon. Nyt ei enää kestänyt kauaakaan kun kaikissa lampussa jo paloivat valot.
Helpoin ratkaisu on kytkeä kaikki valaisimet näihin yläkertaa kiertäviin teippeihin. ja liittää sitten virtalähteeseen.
Minä valitsin tässä kokeiluvaiheessa virtalähteeksi paristot, jotka on irroitettu pienestä paristokäyttöisestä valosarjasta, kuten valaisimien leditkin.
Kupariliuskat päättyvät portaikon yläosaan jäävään tyhjään tilaan, josta olen päättänut tehdä tämän talon sähköpääkeskuksen. Paristokotelossa on myös virtakytkin, jota voi sellaisenaan käyttää talon valohohtojen virtakytkimenä, Paristokotelosta tulevat johtimet liitetään kupariliuskojen päihin kuten valaisimiltakin tulevat johdot. Ledejä käytettäessä on hyvä merkitä napaisuus johtimien liitoskohtiin.
Heti juottamisen jälkeen kannattaa tarkastaa kunkin valaisimen toiminta ja jatkaa sitten seuraavaan valaisimeen.
Valaisimien liitoskohdissä liitin johtimet hieman eri suuntiin kupariliuskoille, jotta tulevan lattiamaton alle ei syntyisi mitään paksuja johtonippuja. Myöhemmin alakertaan on vielä helppo lisäillä uusia valaisimia, vain poraamalla reikä välikattoon ja sijoittamalla siihen uusi valolähde.

Puolen tunnin juotostyön jalkeen kolvin sai jo laittaa kylmenemään ja kaikki valot alakerrassa paloivat. Tässä talossa sähkötyöt kuitenkin jatkuvat vielä myöhemmin, sillä tarkoitus on tehdä huonekohtaiset valokytkimet tähän sähköpääkeskukseen ja korvata paristokotelo verkkokäyttöisellä muuntajalla.
Taloissa, joissa väliseinät on jo kiinteästi paikoillaan voi tällaiset virtakiskot tehdä teipeista esimerkiksi talon takaseinään, jonne voi viedä seinän läpi kaikki johtimet ja kytkeä näihin virtakiskoihin. Hehkulamppuvalaisimissa edes napaisuudesta ei tarvitse huolehtia, kuten ledejä käytettäessä.

Yläkerran rakentaminen ja sähkötyöt on vielä tekemättä, joten talon ympärillä kyllä riittää vielä puuhia.2 kommenttia:

eija.lukkari kirjoitti...

Wau! Siisti homma! Kiitos jaosta, voi olla hyötyä jatkossa tästä! <3

Paivinblogi kirjoitti...

Hienoa! Tuskin maltan odottaa jatkoa :)