Translate

tiistai 17. tammikuuta 2017

Materiaalikokeilu - miten tehdä rapattu pinta?

Tässä talossa on muuratuilla levyillä päällystetyt seinät ja päätin hieman kokeilla miten muuratun näköinen pinta syntyy helposti. Tiesin että Tikkurila oy:llä on sävytettäviä maaleja, joihin saa halutun sävytyksen. Niissä ainoa ongelma on että pienin purkkikoko on 3litraa, joka on hieman liian paljon yhtä nukketaloa varten. Olin varautunyt kokeilemaan hiekan sekoittamista maaliin, mutta pääsin onnekseni kokeilemaan pinnoittamista jo hieman aiemmin.
Tein kokeeksi kaksi rapatulla pinnalla varustettua takkaa, lähes edellä kuvattujen kivipintaisten takkojen mallilla.
Eräs harrastaja lähetti valokuvan takastaan ja kyseli saisinko tehtyä tällaisen muuratun takan, joka aika paljon muistuttaa niitä edellisiä.
Löysin nurkistani pari vanerilevyn palaa, joista lähdin kokeilemaan, mitä niistä syntyy.

Takkojen kokoamisvaiheessa keksin, että voisinkin kokeilla pinnoittaa takat hiomapaperilla hiekkamaalilla maalaamisen sijasta.
Hyvin nopeasti sain kumpaankin takkaan hyvin aidon tuntuiosen hiekkaisen pinnan. Käsillä oli P80 karkeuden hiekkapaperia joka tuntui antavan riittävästi karheutta pintaan. Luulisin että nämä 1:12 mallit kannattee pinnoittaa P40-P80 karkeuden papereilla halutun karkeuden mukaan.
Tässä lähikuvaa lopullisesta rapatusta pinnasta. Maali pyöristää hiomapaperin teräviä hiekan särmiä niin että tämä tuntuu jopa käteen mukavalta.

Lopputulos oli mielestäni sen verran onnistunut että voin suositetta tätä muillekin jotka haluavat taloihinsa karkeita betonipintoja. Hiomapaperin liimaukseen käytin Pattex kontaktiliimaa ja maalaukseen tavallista sisustusmaalia "Tikkurilan Helmi".

Ei kommentteja: