Translate

torstai 25. elokuuta 2016

Rintamamiestalo mittakaavassa 1:18 - talo no 69 valmistui

Tämän talon kanssa tuli hieman kiire loppusuoralla sillä sain yllättäen bussikuljetuksen talolle lopulliseen sijoituspaikkaansa. Näin talon valmistumiselle tuli deadline, josta ei voinut yhtään siirtää. Tänään se lähti bussiiin ja ainoa kuva valmiista talosta piti ottaa aamuhämärissä.
Onnistuin tekemään talon aikalailla alkuperäisen näköiseksi. Suunnitelmat hieman muuttuivat pitkin matkaa, sillä näiden nukketaloratkaisujen kanssa pitää aina miettiä myös talon sisustamismahdollisuudet.
Oikeassa talossa sisustaja pääsee itse likkumaan talonsa sisällä, mutta nukketaloissa pitää aina saada joku seinä pois edestä jotta huoneita pääsee sisustamaa.
Alunperin olin ajatellut saranoida etu- ja päätyseinät kiinni talon runkoon. Pieni kokeilutaloni osoitti kuitenkin, että seinät voi kiinnittää myös magneeteilla. Tässä talossa tein lopulta ratkaisun, että vain alakerran seinät lähtevät irti magneeteilla, sillä yläkerta avautuu kattosaranoinnin avulla.
Ainoastaan takaseinä, päätykolmiot ja kuisti ovat kiinteinä kiinni talon rungossa. Alakerran etuseinä ja molemmat päädyt ovat kiinni magneeteilla. Yläkertaan tein väliseinät irrallisina, jotta talon lopullinen haltija pääsee vapaasti miettimään kannattaako varastotilojen neliöt jättää hukkakäyttöön katon alle vai tehdäänkö niistä avointa tilaa.
Loppuvaiheessa lisäsin vielä kuistille erillisen valaisimen, sillä tämä tila olisi muutoin jäänyt täysin pimeäksi. Samoin alakerran vessan kattoon tuli erillisvalaisin ja vessan seinät olivat irrallisina talon sisällä.
Sähkökytkrennät mahtui hyvin tekemään talon alla, jonne lisäsin uuden sokeripalan näitä pienillä, alle 3V:n, jännitteillä toimivia yksittäisvaloja varten. 12V:n käyttöjännite on alennettu sopivaksi 1000 ohmin vastuksilla. Lisäksi lisäsin verkkojohtoon vedonpoiston, joka on ensiarvoisen tarketä silloin kun verkkojohto on liitetty sokeripalaan, josta se voi voimakkaan vedon vuoksi helposti irrota. 240V:n verkkojohtimissa vedonpoisto on välttämätön turvallisuussyistä. Sitten pohjalevy peittämään asennuksia ja talo kohti uutta kotia. Pieni haikea tunne aina jää, kun joutuu luopumaan rakkaasta lapsestaan. Tälläkin kertaa tuli taas opittua uusia asioita talonrakentamisen saralta.

3 kommenttia:

Taika Taiga kirjoitti...

Nyt on joku riemuissaan, kun saa talon sisustettavaksi. Ihana työ!

Nukketalogalleria kirjoitti...

Upea! Olet sinä melkoinen talotehdas.

Jorma kirjoitti...

Kiitokset kommenteistanne.
Parhaat kiitokset tulivat talon lopulliselta haltijalta: "Talo on enempi kuin mitä odotin! Kyllä eilinen ilta meni sitä ihastellessa ja ihmetellessä. Minun sisarukset, jotka eivät ole tähän saakka välittäneet nukkekotijutuista yhtään, antavat minulle nyt kilpaa sisustusohjeita."
Tuli hyvä mili kun onnistuin tekemään sellaista mistä muutkin tulevat onnelliseksi. Itselleni tämä on lähinnä virkistävää aivovoimistelua kun saa pähkäillä vastaan tulevien pulmien kanssa. Nukketaloissa eivät aina edes alkuperäiset työpiirustukset ole sovellettavissa sellaisenaan.