Translate

tiistai 16. elokuuta 2016

Ovet ja ikkunat alkavat valmistua - loppusuora häämöttää

Ikkunoiden korjaustyön valmistuttua huomasin, että olin tehnyt ikkunakehyksiä 2kpl liian vähän. Tämä puute piti tietenkin korjata.
Kaksi ikkunakehystä syntyi lisää samalla, kun aloin jo tehdä ovia. Nyt en edes laskenut väliovien määrää vaan tein sisäovien kehyksiä 10 kappaletta ja arvelin niiden riittävän. Ulko-ovessa on hieman paksumpi ulkosenien laudoituksen vaatima kehys. Sisäseinien vahvuus tulee olemaan 3mm ja ovikehykset ja ovet ovat keskenään samanlaisia. Ovenkahvat olen tehnyt nauloista.
Uskalsin lähteä aukottamaan ulkoseiniä vasta ikkunoiden lopullisesti valmistuttua. Seinissä on edessä vielä laudoitus, jota varten sahasin bamburimat puoliksi, jotta laudoitus vastaisi oikeata laudoitusta tässä 1:16 mittakaavassa.
Laudoitus syntyy liimaamalla laudat yksin kappalein, vielä tässä vaiheessa, irrallisiin seinälevyihin. Valmistamista nopeuttaa, kun laudat on sahattu vain "noin" mittoihin ja seinäkappaleiden reunat tasoitetaan vasta liimausten kuivuttua. Laudoitetut seinäkappaleet kannattaa puristaa levyjen väliin liiman kuivumisen ajaksi. Näin seinäkappaleet säilyvät suorina.
Sain sopivasti syntymäpäivälahjaksi Boschin uuden yleiskoneen, jolla oli helppo tasoitella vasta valmistuneen kuistin nurkkia. Yleensä näitä pieniä viimeistelyhiontakohteita syntyy pitkin matkaa, kun talorunkoon liitetään uusia osia, kuten tässä tapauksessa kuisti. Valkoiseksi maalattuja runkorimoja kannattaa hieman pitää myös varastossa, jotta ei joudu maalailemaan muuta kuin pieniä paikkamaalauksia hionnan jälkeen.
Viikonloppuna olin myymässä Hämeenlinnan elomessuilla, seniorien standillä, arpoja juuri sillä hetkellä kun voittoarpa, jolla voitti päävoitoksi lahjoittamani nukketalon, sattui kohdalle. Oli taas jälleen kerran mukava nähdä uusi onnellinen talonomistaja, joka toivottavasti saa pitkään iloa uudesta nukkekodistaan. Nyt messuttelun jälkeen arki jatkuu nykyisen talon viimeistelyllä ja ulkomaaluksella. Myös väliseinät ja katto täytyy vielä asetella paikoilleen ennen kuin tämä talo on valmis.

2 kommenttia:

Santtu kirjoitti...

Rivien välistä luin, että mestari on viettänyt syntymäpäivää :) . Paljon onnea! Vaikka talo onkin vielä irrallisina elementteinä, tunnista niistä oman kodin. Ja nukkekodin arpajaispalkintona saanut neiti on taatusti onnellinen tyttö.

Jorma kirjoitti...

Tyttö oli tosi onnellinen. Joutui veljeltään lainaamaan 2€, että sai ostettua arvan, joka sitten osui suoraa kohdalleen. Nää on aina parhaita hetkiä näissä talonrakennuspuuhissa, vaikka luopuminen omista töistään onkin vaikeaa.